x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce facem, capitulăm, cădem de proşti?

Ce facem, capitulăm, cădem de proşti?

de Lucian Avramescu    |    13 Aug 2012   •   14:58

Alaltaieri pe la pranz ma aflam in Ploiesti. Stationam in fata unui anticariat circular, cu carti zidite minutios de jur imprejur. Fata care negustorea marfa copertata, randuita mai degraba pe reguli de luciu si carton, decat pe criterii valorice, de altfel greu de aproximat, mi-a acordat toata atentia cu atat mai mult cu cat eram singurul client. In apropiere, pe bancile scuarului central, persoane ingandurate pareau a ma cerceta discret sau de-a dreptul.La un moment dat, un barbat s-a ridicat hotarat si a luat-o spre mine manat de urgenta de a spune sau infaptui ceva.Ce facem? – ma someaza el. Stam? N-am priceput si i-am aratat spre carti. Nu domnule, zice omul, ce facem cu nemernicul? Capitulam, cadem de prosti? Nu stiu, zic, eu scriu, e tot ce pot face. Sa iesim in strada, zice, sa mergem la poarta lui, acolo unde tine cuvantari zilnic de-mi vine sa vars cand il aud, si sa-i strigam ce i-am mai strigat.Mergeti, zic.Lumea e in concediu, revolta se consuma acasa sau pe plaja. Va inselati, domnule Avramescu, rosteste tare si apasat omul si ma gandesc daca n-a spus-o pentru cei care, interesati de subiect, se adunasera in jurul nostru.

Plec spre Bucuresti sa cumpar niste scaune facute de mesteri populari si comercializate pe la Puchenii Mari pe marginea soselei. Suna telefonul. Raspund mecanic unui numar necunoscut. E un rezervist din Bra?ov, m-a mai sunat candva sa-mi transmit ca vorbesc la Antena 3 pe placul lui.Nu prea mai vorbesc fiindca sunt mai mult la Sangeru. Acum imi cere revoltat sa facem ceva. E vorba, zice el precipitat, de un pericol national iminent. Romania trebuie salvata. Democratia a fost facuta praf de o minoritate mafiot, sprijinita de forte oculte. Imi explica, in timp ce eu conduc, lucruri pe care le stiu si altele intarite cu argumente noi. Crin Antonescu este obligat sa convoace de urgenta CSAT. Urgent CSAT. Spuneti-i asta din partea unor militari de cariera care nu pot fi indiferenti la distrugerea tarii. Asta face Basescu acum, distruge Romania. Am vrut sa-i spun ca asta face de mult, dar o masina a carmit-o brusc in fata mea si a trebuit sa ma concentrez asupra traficului.Credeti, zic, incercand sa arat ca mai sunt pe fir, ca eu am legatura directa cu diriguitorii tarii? Ca pot sa-i sun toata ziua si ei chiar sa-mi raspunda? Ce pot face e sa scriu ce gandesc eu, ce spuneti dumneavoastra, ce spun altii.Ofiterul in rezerva n-a parut multumit.Eu, atent la atatea, am pierdut locul unde se vindeau scaune si m-am intors la Sangeru cum am plecat.

Am poposit cateva minute in piata de zarzavaturi din Urlati. Este animata. Rosiile sunt prea mari si rotunde pentru a fi cultivate pe valea Cricovului Sarat.Nu l-ar mai rabda Dumnezeu! – ofteaza femeia de la care cumpar mai mereu legume proaspete. Stiu la cine se refera. Mergem la Bucuresti? – ma intreaba cu talc un pietar care cara intr-un carut lazi goale si are o privire taioasa. Mergem? Cine "mergem'? Eu mergem?

×