x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce voci aude domnul președinte și ce voci vrea să pară că nu a auzit

Ce voci aude domnul președinte și ce voci vrea să pară că nu a auzit

de Serban Cionoff    |    09 Mai 2018   •   21:01
Ce voci aude domnul președinte și ce voci vrea să pară că nu a auzit

Putea președintele Klaus Iohannis, proaspătul laureat al CNCD, să rateze ocazia sărbătoririi Zilei Europei Unite și să nu lanseze o nouă fumigenă alarmistă?Firește că nu! Dovadă avertismentul pe care l-a pronunțat, cu subiect și predicat, în acest cadru solemn:,,Unii politicieni pun sub semnul întrebării rolul și relevanța Uniunii Europene. Ei omit beneficiile uriașe ale apartenenței la acest proiect, sugerând că poate ne-ar fi prins mai bine în afara familiei europene’’. După care, de parcă nu și-ar fi vărsat tot năduful, revine cu o afirmație, de data aceasta foarte discutabilă:,,Auzim voci care dau vina pe Europa și pe Bruxelles aproape pentru orice. Este cel mai facil discurs din partea celor deranjați de standardele europene de democrație autentică’’.

 După cum era de așteptat, aceste declarații, repet și întăresc, pe cât de categorice pe atât de neadevărate, s-au soldat cu foarte serioase semne de întrebare și cu reacții severe. Astfel, la postul Antena 3, analistul Bogdan Chirieac a intervenit prompt și la obiect spunând că, astăzi, în România, nici-o entitate reprezentativă de natură politică,academică sau civică, care să susțină asemenea mesaje anti europene și anti UE. Mesaje care, la rândul lor,ar putea să degenereze într-un curent euroscepticism agresiv și nociv, dacă nu chiar să se soldeze cu un fel de Romexit. Adevăr de domeniul evidenței pe care l-a reluat și l-a confirmat și Mugur Ciuvică, în cadrul dezbaterii al cărei moderator a fost Ana Maria Roman,dezbatere difuzată tot pe canalul Antena 3.

 O observație se impune:dacă diatriba prezidențială, referitoare la același permanent public-țintă din mediul politic autohton- referitor la care, din motive lesne de înțeles azi, Klaus Iohannis nu mai folosește expresia „niște penali” ci preferă să spună „unii politicieni”-, s-ar fi limitat strict la primul paragraf, atunci mai că nu ar fi meritat să i se acorde prea multă atenție. Din păcate, zicerile domnului președinte despre ,,cei deranjați de standardele europene de democrație autentică’’ nu sunt doar niște crase neadevăruri, ci reprezintă un semnal extrem de îngrijorător că anumite mentalități totalitariste pe care am fi vrut să le știm definitiv aruncate la lada de gunoi a istoriei revin în discursul politic. Fiindcă ce altceva poate să însemne a pune semnul egalității între anumite delimitări critice, întemeiate și argumentate, privind unele erori sau decizii discutabile ale unor decidenți sau organisme comunitare cu sediul la Bruxelles și așa-zisa „punere sub semnul îndoielii a relevanței Uniunii Europene” decât o revenire la teoria și practica obedienței necondiționate față de un anumit „centru conducător” sau „far călăuzitor”?...   

 În realitate, nici-un om de bună credință, cetățean al României și,deopotrivă, cetățean european, nu este împotriva aplicării riguroase și nepărtinitoare a normelor și a standardelor europene! Ceea ce,pe bună dreptate, „deranjează” (ca să folosim termenul consacrat în discursul de azi) este mecanismul viciat și vicios al aplicării arbitrare, cu dublă măsură, a acestor standarde sau schimbarea regulilor în timpul jocului, cazul derulării MCV fiind absolut relevant în cazul României. Așa după cum pot fi formulate serioase obiecții la scenariul unei Uniuni Europene cu două sau mai multe viteze, la periferia căreia s-ar putea afla România se regăsește pe un nivel periferic, ca și în cazul  abordărilor în care țara noastră mai este socotită „elevul-problemă al UE”.

 Absolut necesară și îndreptățită luare de atitudine față de abuzurile și practicile incorecte și neloiale ale „birocrației de la Bruxelles”, așa cum în mod judicios a remarcat colonelul R Daniel Dragomir în intervenția din emisiunea menționată. Practici pe care, din păcate, le determină și le alimentează, cu otrăvit zel, câțiva europarlamentari de lugubru renume precum Monica Macovei sau mai tânărul său cirac, Siegfried Mureșan. Acesta din urmă fiind, se pare, cel pe care domnul Klaus Iohannis și l-ar dori pe post de „premierul meu”.

Sunt,și aceștia, niște „voci”,nu-i așa? Voci de care, însă, domnul președintele vrea să pară că nu a auzit și că nici nu știe cât rău fac României.

 

                                                       Șerban CIONOFF          

×