x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ciiine este cel care taaace? Și, mai ales, de ceee?

Ciiine este cel care taaace? Și, mai ales, de ceee?

de Serban Cionoff    |    21 Mai 2018   •   14:31
Ciiine este cel care taaace? Și, mai ales, de ceee?

Vă mai amintiți, desigur, sloganul  electoral, marca Ludovic Orban, cu care , la Târgoviște parcă,  era prezentat marelui public omul providențial cu care PNL-ul venea în bătălia prezidențialelor din 2014? Slogan este un fel de a spune, fiindcă, de fapt, era o cascadă de onomatopee între care se mai puteau auzi și niște lozinci cam foarte vecine cu ,,stima noastră și mândria!’’ sau ,,pentru pace și progres/(știm noi cine) neapărat ales!’’

Toate astea s-a întâmplat acum 3 ani și jumătate, așa încât mulți dintre noi erau înclinați să creadă că țin de domeniul arhivelor istorice. Sau că au rămas ca,,documente sociale’’, după cum le definește literatura de specialitate. Și totuși,  iată că, agitatorul propagandistic, Ludovic Orban, recidivează. De data asta fără chitară dar… cu o acțiune în justiție! Nu vă impacientați, nu este vorba despre un proces deschis pe adresa domnului Klaus Iohannis, ci despre unul  împotriva primului ministru Viorica Dăncilă. Întâmplare care a fost comentată în fel și chip și pe care, de aseară, de când Mihai Gâdea și Mircea Badea au prezentat la Antena 3 textul plângerii penale, avem posibilitatea să o discutăm la obiect și argumentat.

Nefiind, însă, specialist în științele dreptului, mă abțin să îmi dau cu părerea, asumându-mi vina de a irosi un admirabil prilej pentru a mă înscrie în tagma părerologilor. În schimb, în calitate de cetățean al scumpei noastre patrii, așa cum este și Ludovic Orban, semnatarul plângerii penale, consider că am dreptul să pun, deschis și fără teamă, o anumită întrebare. Nu însă înainte de a face mențiunea expresă că nu am pretenția că aș fi original,întrucât exact această întrebare am auzit- o sau am citit-o pusă, în spațiul public precum și în cel virtual, de mai multe persoane care au același statut cu subsemnatul, acela de cap de locuitor.

Întrebare care sună așa: ,,de ce tace , în acest caz, președintele Klaus Iohannis?’’  Motive pentru a pune întrebarea sunt multe și felurite. Primul  este dat de împrejurarea că în cele mai multe analize aplicate ale evenimentului  domnia sa apare ca un foarte posibil inspirator al textului plângerii pe care nu știu dacă a redactat-o, pas cu pas, cetățeanul Ludovic Orban dar pe care, fără doar și poate, a iscălit-o! Argumente foarte convingătoare  fiind date de coincidențele între anumite formulări din mesajele prezidențiale care luau în cătare vizita primului ministru Viorica Dăncilă, respectiv cea a lui Liviu Dragnea, în Israel, ca și chestiunea mutării ambasadei țării noastre în acest stat de la Tel Aviv la Ierusalim și acuzele cetățeanului Ludovic Orban. Omisiunile din varianta cu pretenții justițiare față de discursul prezidențial fiind, prin ele însele, foarte elocvente!. (Iar dacă am adus vorba despre acest  al doilea subiect, despre faptul că nu avem ambasador în statul Israel, profit de ocazie pentru a consemna cu deplin respect răspunsul categoric dat de către ministrul nostru de Externe, domnul Teodor Meleșcanu, în mod cu totul deosebit, sinceritatea cu care domnul ministru ne-a spus unde s-a blocat propunerea de ambasador trimisă la Palatul din Dealul Cotrocenilor încă din luna martie anul curent.)

Date fiind aceste împrejurări, nu cred că mai aste nevoie să dezvoltăm alte argumentații pentru a spune că opinia publică românească are imperioasă nevoie să afle, direct de la domnul președinte Klaus Iohannis, care este adevărul. Așa după cum este de maxim interes să aflăm și care opinia domnului președinte al României despre o altă ipoteză incendiară care circulă intens și anume că demersul juridic al lui Ludovic Orban ar fi putut să fie determinat și de discuțiile pe care domnia sa le-a avut, în zilele premergătoare depunerii documentului, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. De unde putem avea rațiuni și pentru o altă întrebare: ,,oare, toate acestea, nu sunt de natură să aducă grave prejudicii credibilității României în relații cu partenerii europeni și internațional?’’ Răspunsul cel mai corect fiind, din păcate, cu categoric Da!

De unde și revenirea pe care o fac în încheierea acestor modeste notații: ,,ciiine este cel care taaace? Și, mai ales, de ceee?’’  Și nu cumva tăcerea în care se menține președintele Klaus Iohannis  se datorează  (și) faptului că Ludovic Orban ,,a făcut ce i s-a spus?!’’  

×