x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine antagonizează, cu adevărat, România?

Cine antagonizează, cu adevărat, România?

de Serban Cionoff    |    05 Feb 2017   •   23:12
Cine antagonizează, cu adevărat, România?

De parcă nu ne erau de ajuns mitingurile și marșurile de protest care au indus în societatea românească o stare de tensiune, nemaiîntâlnită, poate, din decembrie 1989, iată că vine și Institutul pentru Politici Publice și mai toarnă gaz pe foc! Într-un comunicat de presă, redactat pe tonul unei somații severe, dacă nu chiar a unui ultim avertisment, IPP îi cere lui Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei comune de control a SRI din Parlamentul României, să demisioneze! Motivul (sau pretextul?!) invocat fiind declarațiile domnului senator referitoare la intenția de a verifica, potrivit competențelor comisiei pe care o coordonează, informațiile  care circulă în spațiul public cu privire posibilitatea ca unele societăți multinaționale  să își fi îndemnat salariații să participe la protestele din ultimele săptămâni. Demers despre care Institutului pentru Politici Publice, entitate reprezentativă a echidistantei noastre societății civile, consideră că reprezintă ,,o instigare la ură împotriva firmelor cu capital străin’’ și este de natură să aducă ,,prejudicii imense imaginii României în relațiile cu partenerii străini’’. Totodată, IPP apreciază că un asemenea demers amplifică ,,într-un mod iresponsabil’’ starea de tensiune prin aceea că ,,antagonizează(!)’’ cetățenii care lucrează la stat sau la firme românești și cei care lucrează la firmele multinaționale.

 Dată fiind gravitatea deosebită a acestor acuzații, prima mea grijă a fost  să merg direct la sursă. Adică la cele declarate de către senatorul Adrian Țuțuianu în ediția de sâmbătă seara a emisiunii ,,Q&A’’, realizată de Alessandra Stoicescu și difuzată pe canalul Antena 3. Prilej cu care domnul senator a precizat că ,,există anumite informații că multinaționalele sunt implicate în proteste’’, din cauza unor modificări pe care guvernul în exercițiu le va aduce Codului fiscal în ceea ce privește impozitarea profitului. Modificări prin care se stabilește ca impozitarea profiturilor obținute de către multinaționale să se facă la locul unde se realizează profitul. În acest fel, la bugetul țării urmând să ajungă un substanțial profit, bani care vor putea fi folosiți pentru realizarea unor obiective sociale, de învățământ sau de sănătate.

 Firește, o asemenea măsură nu putea fi primită cu vibrant entuziasm și cu aclamații îndelungate de către diriguitorii multinaționalelor, obișnuiți să încaseze mari profituri de pe urma aplicării normelor de impozitare a  profitului aplicate până acum. Cu toată dragostea, țin, totuși, să atrag atenția că nu discutăm despre o măsură luată de guvernul român, așa, de capul lui, ci despre aplicarea, în legislația noastră, a unor reglementări europene în materie. Lucru pe care îl uită sau numai se fac a-l uita inițiatorii somației pe care IPP o transmite șefului Comisiei comune de control a SRI a Parlamentului României.

 Aplicat și concert, în declarațiile sale din emisiunea menționată, Adrian Țuțuianu a citat câteva informații provenite din mass media, din care reieșea ,,suspiciunea rezonabilă’’ privind implicarea unor multinaționale în trimiterea angajaților la acțiunile de protest din aceste săptămâni. Mai mult, domnia sa  a precizat, cu subiect și predicat, că prin demersul pe care l-a anunțat dorește să lămurească ,,dacă există vulnerabilități legate de securitatea țării’’. Precizând, totodată, că este obligat ,,să ia în considerare’’ informațiile  despre implicarea unor multinaționale și să le verifice. Atât și nimic mai mult, dar nici mai puțin!

 Altfel spus, domnul Adrian Țuțuianu nici nu a acuzat pe cineva, dar nici nu a cauționat, cu autoritatea funcției sale în legislativul țării, pe altcineva și, cu atât mai puțin, nu a respins, în bloc, informațiile.  

 De unde până unde a tras,atunci, Institutul pentru Politici Publice, argumentele, necesare și suficiente, pentru teribilele sale acuze? Nu vreau acum să cad în capcana întinsă de către procurorii social-civici, intentându-le, la rândul meu, alte procese de intenție, așa cum procedează ei cu senatorul Adrian Țuțuianu, dar nici nu pot să trec cu vederea intenția lor de a se antepronunța și de a constrânge o comisie a uneia dintre cele trei puteri ale statului de drept să renunțe la a-și exercita prerogativele. Dimpotrivă, sunt pe deplin încredințat de faptul că dacă verificările atente și corecte a informațiilor menționate, se vor demonstra că acestea nu corespund adevărului, imaginea publică și credibilitatea multinaționalelor care își desfășoară afacerile pe teritoriul scumpei noastre patrii nu va avea decât de câștigat Mai mult sau mai puțin întâmplător, respectivele multinaționale avându-și locații tocmai în câteva municipii în care prezența la proteste a atins cotele cele mai ridicate…      

 Cât privește acuzația că declarațiile senatorului Adrian Țuțuianu ar avea  scopul ( sau, măcar, consecința) ,,să antagonizeze’’ societatea noastră, printr-un clivaj între aceia care lucrează la stat  sau la firme românești și cei care lucrează la multinaționale, nu pot să spun decât că este vorba  despre  încă un proces de intenție. Nici mai bun și nici mai rău decât cele cu care ne-a obișnuit magistra neîncoronată a militantismului justițiar, Monica Macovei. Îi invit, în schimb, pe inițiatorii acestui ultimat emis de  Institutul pentru Politici Publice să mediteze, cu sinceritate și cu bună credință, dacă nu cumva cel care,,antagonizează’’ societatea românească este tocmai președintele Klaus Iohannis, prin fractura artificială și mincinoasă pe care a indus-o între ,,românii mei ’’ și… restul lumii.   

×