x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Clona lui Caracudi în avangarda campaniei ”HUO!”

Clona lui Caracudi în avangarda campaniei ”HUO!”

de Serban Cionoff    |    28 Aug 2017   •   13:19

Să mai spună cineva că Nenea Iancu e depășit sau că vorba aia: ,,și-a trăit traiul și și-a mâncat mălaiul!’’ Iată, nu mai departe de acum câteva ore,  Rareș Bogdan, neobositul luptător pentru cauza democrației de rit băsisto-macoveist și a independenței justiției aferente, a transmis  un mobilizator mesaj de încurajare pentru neînfricații combatanți reuniți sub deviza ,,Huo,modificării legilor justiției!’’,,Ceea ce se întâmplă - a vituperat domnia sa- este o încercare disperată a unor de a ciunti tot ce însemnă legislație penală’’. După care a arătat cu deget acuzator direct către ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe care îl înfierează cu mânie aliat-civică numindu-l a fi unealta ,,sistemului nefast al celor care doresc anularea statului de drept în România.’’

 La drept vorbind, diatriba patetică a propagandistului de la Realitatea TV nici că ar trebui să ne mai mire prea tare, personajul fiind recunoscut ca un emblematic reprezentant al falangelor al căror crez  de luptă a fost edictat de către filosoful Gabriel Liiceanu- el însuși un veșnic militant pe aceleași baricade -  care a numit ,, dreptul de a huidui’’ ca suveranul drept democratic. Cu ce argumente sau punând ce anume în loc?, asta nici nu mai contează pentru filosoful limitei și a depășirii. Scurt pe doi: huidui, deci exist!

 Ceea ce,însă, mi-a atras, de data asta, luarea aminte a fost  faptul că Rareș Bogdan a transmis  mesajul cu pricina direct din Jamestown, Virginia, la pachet cu vestea că,întrucât în Românica ,lucrurile se vor complica’’, domnia sa va reveni pe post ,, mai devreme cu 4 seri’’, decât își planificase inițial. Până aici, toate bune și frumoase, numai că, molipsit de frenezia entuziastă a protestatarilor, Rareș Bogdan lansează informația-bombă  că, aseară, în Piața Victoriei , s-au aflat 4 mii de oameni. Cifră pe care nici măcar Hot News, patentată oficină a băsismului și a post-băsismului , nu a cutezat să o lanseze, mulțumindu-se să rămână la cam 3000 de suflete.  Asta în vreme ce, mai multe canale media, inclusiv Realitatea TV,au anunțat aproximativ  2500 de oameni.. 
 Ar fi, desigur, ceva mai mult de discutat despre motivele care l-au determinat pe Rareș Bogdan să lanseze pe piață o asemenea gogoriță de zile mari, așa după cum nu putem face abstracție de asprele critici postate pe pagina sa de Facebook după ce postul Realitatea TV a preferat să transmită secvențe de la campionatul de judo și nu din Piața Victoriei. După cum ar mai fi nevoie să spunem și câteva cuvinte despre raportul dintre minciuna crasă transmisă și girată de Rareș Bogdan și regulile deontologice elementare ale breslei din care pretinde a face parte, dar, privind lucrurile cu o mai dreaptă măsură, nu pot să nu remarc un alt fapt semnificativ.

 Mă refer la  simpla coincidență a situației în care s-a pus, de bună voie și nesilit de nimeni, Rareș Bogdan, cu niscai isprăvi și personaje din lumea lui Nenea Iancu. Bunăoară, din povestea din ,,Atmosferă încărcată’’, unde gazeta opoziției scria că la o manifestație ,,alergaseră peste 6000 de cetățeni, tot ce are Capitala mai distins ca profesiuni libere, comercianți, proprietari șcl…’’, pe când gazeta guvernului zicea că ,,la această întrunire a lor, de-abia se putuseră aduna  în silă, vreo 300 sute de destrăbălați, derbedei, haimanale…’’ Drept pentru care, Caragiale trage încheierea că ,, au fost la acea întrunire 3000 și ceva de oameni, fel de fel și mai așa…’’

 Să o recunoaștem, față de ceea ce ne povestește în schița pe care ,,al matale, Caragiale’’ a publicat-o acum 107 ani, adică în anul 1900, lucrurile au evoluat nițeluș în zilele noastre. În sensul că în relatările unor gazete și posturi de televiziune care își respectă misiunea și, deopotrivă, publcul-țintă, nu am întâlnit cuvinte urâte sau expresii defăimătoare la adresa participanților la protestul de aseară din Piața Victoriei.  De fapt, nici de data aceasta… Ceea ce, în schimb, nu pot spune despre entitățile mass media partizane declarate al protestatarilor, care nu întotdeauna au avut cele mai civilizate expresii atunci când a venit vorba despre ministrul Justiției și despre guvernul în exercițiu, ca și despre partidele coaliției, respectiv despre liderii lor. Motiv pentru care înclin să îi dau dreptate lui Liviu Pleșoianu, remarcabil jurnalist și bătăios parlamentar, care îl încadrează pe  Rareș Bogdan printre cei născuți ,,în zodia dezbinatorilor’’. A celor pentru care dreptul de a hudui, este dreptul suprem al democrației. Democrație care, după caz, poate fi una a străzii, a pieței sau a maidanului, nu contează. Huiduială să fie, că după aia mai vedem noi ce o să iasă!…

 Ar mai fi, poate, nevoie să aflăm și de unde și-a luat Rareș Bogdan informațiile pe baza cărora a scornit năucitoarea veste că, aseară, în Piața Victoriei, au fost fix 4000 de participanți. Renunț, însă, nu de alta dar îmi aduc minte ce ne-a povestit eternul și fascinantul Nenea Iancu despre reporterul Caracudi, cel care își lua informațiile despre discuțiile secretele de la Palatul Regal fix de la bufetul din Cișmigiu.

 Cu siguranță, acolo, în Jammestown, Virginia,  nu există nici Cișmigiul și nici bufetul cu pricina. Se află, însă, acolo, la datorie, jurnalistul Rareș Bogdan,  veritabilă clonă a lui Caracudi. Cu năravul la purtător, bineînțeles!

×