x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum am trecut cam degeaba la ora de vară

Cum am trecut cam degeaba la ora de vară

de Ionuț Bălan    |    30 Mar 2021   •   08:00
Cum am trecut cam degeaba la ora de vară

Contextul socio-politic îl contrazice pe cel economic. Pe de o parte, se dă ceasul cu o oră înainte, pentru ca activitatea să fie mai intensă și mai îndelungată. Pe de alta, se închid oamenii în case mai devreme și se scurtează programul agenților economici, ca să nu devină mai eficienți.

Haideţi să vedem de ce s-a inventat ora de vară. Benjamin Franklin a propus DTS (Daylight Saving Time) în 1784, pentru ca americanii să beneficieze de cât mai multă lumină şi căldură. Iată o decizie ce economiseşte curentul, un produs poluant când e obținut din cărbune.

În acelaşi timp, companiilor şi forţei de muncă, ce profită de avantajul orei de vară, li se micşorează programul de lucru, în circumstanţele pandemiei, vreme în care se putea comercializa un volum mai mare de mărfuri, a căror producţie scade. Dacă volumele se reduc, cifrele de afaceri pot fi păstrate prin majorarea preţurilor şi observă toată lumea că inflaţia se reaprinde, ceea ce-i aduce la sapă de lemn pe cei afectaţi de şomaj. Pentru că, în măsura în care unor comercianţi le scad vânzările, ei recurg la inflaţie, dar pot să încerce să-şi reaşeze costurile şi pe baza disponibilizărilor. Ceea ce nu face decât să se înghesuiască mai multe persoane la case în intervalul restrâns de timp permis pentru cumpărături. Acelaşi pentru toţi retailerii! Oare s-a micşorat timpul de vânzare intenţionat, ca să crească preţurile şi să se încaseze la buget mai mult din TVA, în corelaţie cu creşterea accizelor?

 

Apropo însă de „unicitate”, de imposibilitatea de flexibilizare a programului. Duminică la ora 19:45 la o benzinărie o persoană vocifera agitând un card de fidelitate: „Eu fac plinul la Dvs în fiecare duminică, la aceeaşi oră. Acum trebuie să stau la coadă afară, în spatele a 10 persoane care îşi cumpără ţigări, băuturi răcoritoare şi bere. Mă voi adresa altui lanţ de distribuţie, care îmi satisface mai bine preferinţele”.

 

Nu voi bate monedă pe vorba clientul nostru, stăpânul nostru sau că el are întotdeauna dreptate, ci pe aceea că în capitalism nu se stă la coadă, fiindcă îşi aleg clienţii furnizorii. Cozile amintesc, din păcate, de timpul cartelelor, când se întâmpla exact pe dos. Sigur că ora de vară s-a introdus în vreme de război, ceea ce a făcut-o pe Regina Maria să noteze în jurnal: „De azi se schimbă ora - se dă înainte (...) a trebuit să o facem pentru că ruşii aşa procedează, ca să evităm confuziile - motivul e economia la electricitate”. Ulterior s-a trecut la ea şi pe timp de pace, dar e ciudat când măsurile intervenţioniste se bat cap în cap. Nu de alta, dar nu mai înţelegem ce ne mână în luptă!

 

×