x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce nu aș vrea să fiu, astă seară, în locul lui Liviu Pleșoianu...

De ce nu aș vrea să fiu, astă seară, în locul lui Liviu Pleșoianu...

de Serban Cionoff    |    28 Iul 2017   •   16:04

Cu câteva ceasuri în urmă, mai tânărul meu confrate, Liviu Pleșoianu, i-a adresat o scrisoare deschisă ministrului Justiției, Tudorel Toader. A făcut asta nu în calitate de jurnalist, ci în aceea de deputat , cerându-i  domnului ministru să își folosească prerogativele funcției pentru a o determina pe șefa DNA, Laura Kovesi, să răspundă la următoarea întrebarea: a fost sau nu a fost în casa lui Gabriel Oprea în seara de 6 decembrie 2009, când se apropia de final turul al II-lea al alegerilor prezidențiale. Alegeri pe care, după cum arată mai multe lucruri care au ieșit ulterior la iveală, nu au fost câștigate,  de către Traian Băsescu, în condiții de deplină corectitudine. Idee pe care, firește, Amiralul Dezastrului Național și ciracii săi o contestă cu strășnicie, dar din de ce în ce mai puțin convingător. Or tocmai acesta este scopul comisiei parlamentare care  anchetează corectitudinea scrutinului prezidențial de acum aproape 8 ani și de aceea au fost invitați la audieri tocmai cei direct implicați. Invitație pe care multilateral-medaliata Zeiță a Anticorupției refuză cu strășnicie să o onoreze. De unde și solicitarea deputatului Liviu Pleșoianu care încă mai crede că ministrul Tudorel Toader va face ceva pentru a o determina pe șefa DNA să răspundă întrebărilor comisiei parlamentare. O solicitare de o admirabilă bună credință, dar care, o spun cu toată franchețea, divulgă și o oareșce doză de idealism din partea celui ce a lansat-o în spațiul public. Afirmație pe care mi-o susțin cu argumente de domeniul evidenței cartesiene.

Dar, până atunci, să fac eu însumi o corectură la cele afirmate până acum. Am scris, mai înainte că Laura Kovesi ,,refuză cu strășnicie’’ să dea curs invitației comisiei parlamentare? Scuze, am greșit și mă grăbesc să mă corectez. Citiți, vă rog, așa:,,Laura Kovesi refuză cu insolență să răspundă invitației transmise de comisia parlamentară’’.

După care , să trecem la argumentele care îmi susțin îndoiala.  Așadar, am scris că Laura Kovesi refuză cu insolență să dea curs cererilor comisiei? Și, în definitiv, de ce nu ar face așa ceva, atâta vreme cât atâtea și atâtea dovezi clare ale abuzurilor în cascadă comise de Laura Kovesi și camarila sa rămân doar subiecte ale anchetelor de presă- în mod special ale Antenei 3 și ale Jurnalului Național- și nici-o autoritate investită prin lege să le cerceteze nu cadabulisește să le ia la puricat?!  Da, zice-se că ar fi în curs de derulare o anchetă a Inspecției judiciare , cerută de însuși domnul ministru de Justiție, dar mai e ceva vreme până la finalizarea investigațiilor și, după aceea, până la redactarea concluziilor…

Ceea ce, însă, nu ar trebui să însemne că , până atunci, nimeni nu are voie să o întrebe de sănătate pe ,,cea mai puternică femeie’’ a justiției carpato-pontico-dâmbovițene. Asta,însă, numai pe hârtie fiindcă, să nu uităm, chiar zilele trecute, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Franc Timmermans, a dat o înaltă apreciere luptei anticorupției și așteaptă ca aceste progrese să fie continuate. De către cine?Asta-i bună, de către DNA și sub comanda Laurei Kovesi, firește!

 Drept pentru care socotesc necesară o a doua corectură. De data asta, direct pe textul misivei lui Liviu Pleșoianu, care scrie că ministrul Tudorel Toader ,,și-a găsit timp să discute la Bruxelles cu prim-vicpreședintele Comisiei Europene, Franc Timmermans’’. Eronat, domnule confrate și distins parlamentar! De fapt, prim vicepreședintele Comisiei Europene ,,și-a găsit timp’’ pentru a-l bate pe umăr pe ministrul Tudorel Toader și a-i da câteva prețioase indicații. Recitiți, vă rog, logoreicul comunicat de presă emis de Ministerul Justiției în care se consemnează evenimentul și îmi veți da dreptate.

 În rest, ce aș mai putea adăuga, decât un gând prietenesc și o sinceră apreciere pentru buna credință de care  dă dovadă Liviu Pleșoianu atunci când își începe misiva către ministrul Justiției, scriind că  face asta într-o nouă zi în care s-a ,,trezit încrezător în respectul dumneavoastră față de Parlamentul României’’. Cât despre partea unui răspuns la această (dacă nu mă înșel) a treia scrisoare adresată profesorului Tudorel Toader, eu unul nu aș vrea să fiu în locul lui Liviu Pleșoianu la ceasul în care va face bilanțul acestei zile și va constata că nu a primit nici-un semnal de la înaltul demnitar al statului de drept.

 De ce? Foarte simplu, fiindcă ,,nu este oportun’’.

×
Subiecte în articol: Liviu Pleşoianu