x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Despre intratul cu bocancii în casa omului

Despre intratul cu bocancii în casa omului

de Ionuț Bălan    |    29 Noi 2021   •   07:50
Despre intratul cu bocancii în casa omului

Am o dilemă, cum să-mi certific identitatea: cu cartea de identitate, cu pașaportul sau cu certificatul verde?

Se poate să merg cu certificatul verde și la bancă, să scot bani pe baza lui și să-mi actualizez cu ajutorul său datele personale?

Sau dacă nu am buletin, provin dintr-o anumită etnie și vreau să mă vaccinez, pot să fiu refuzat ori pe baza certificatului obținut mă pot apoi și identifica? Iar cei care nu fac parte dintr-o anumită etnie, au și carte de identitate, și certificat verde, e firesc să aibă două acte de identitate naționale?

În fine, legătura dintre certificatul verde și actul de identitate, care ți se solicită obligatoriu la ghișeul băncii înainte de a face vreo operațiune, cred se poate face dacă aducem în discuţie criptomonedele.

În viitor, când se vor deschide bănci de criptomonede, identificarea și actualizarea datelor personale se va face probabil electronic, cu certificatul verde de pe telefon, în timp ce la băncile clasice va fi utilizat mai departe actul de identitate clasic. Probabil din acest motiv nu e obligatorie prezentarea certificatului verde când intri în bancă, precum la mall, chiar dacă unele bănci, din exces de zel, l-au solicitat la început, după care au renunțat când au înțeles.

Dar nu cred că e o fericire pentru bănci şi cei care au fost nevoiţi să le impună acestora actualizarea datelor personale, chiar şi atunci când la nivelul acestora nu se modifică nimic. E drept că unele bănci percep mai coercitiv decât altele cerinţele impuse şi îşi conştientizează pe fiecare chitanţă eliberată clienţii, cei care ar trebui să aibă întotdeauna dreptate. Şi totuşi chiar şi aceste din urmă instituţii financiare îşi dau seama că atunci când există mai multe restricţii/reglementări câştigă mai puţini bani pentru capitaliştii care le-au creat. De aceea e bine  să fie identificată structura care a iniţiat intratul cu bocancii în casa omului şi să i se atragă atenţia că dăunează capitalismului zis şi economie de piaţă, cu tot interesul personal care rezonează cu o astfel de formă de organizare.

 

×