x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Digitala, maine-i gata!

Digitala, maine-i gata!

30 Apr 2004   •   00:00

Are ecran! Imi aduc aminte ca asta a fost prima exclamatie a unui amic cand a venit (acum vreo cinci ani) sa-mi arate prima camera digitala din Romania.

E adevarat, avea ecran. Unul mic, insa compensat cu o eticheta de pret mare, care trecea bine de 1.000 de dolari. Asta la o rezolutie putin mai proasta decat cele din ziarul Munca Dobrogeana, organ de presa scos o data pe an la tipografia clandestina a partidului comunist din Topraisar (delirez, nu ma luati in seama!).

Fireste, de la primele camere digitale, cu chip-uri modeste, de cateva sute de mii de pixeli, s-a ajuns azi la giganti de 7-8 MegaPixeli si rezolutii cu mult peste necesitatile unui fotograf de duminica.

Dar noi vorbim aici de utilizatorul simplu, acela care e tentat astazi de camere care trec usor de suta de euro si care fac poze acceptabile pentru orice ecran de calculator. Pentru acest potential cumparator se bate toata lumea buna a IT-ului, care vrea sa puna mana pe piata pe care jucau singuri producatorii traditionali de aparate. Intrebarea e daca merita sa faci trecerea de la camera cu film la cea cu cablu. Daca, aflat la prima achizitie, esti mai castigat cu digitala. Sau daca nu, deocamdata.

Raspunsul e destul de simplu: depinde de cat esti dispus sa cheltuiesti dupa. Si la ce anume iti trebuie pozele. Daca oricum le tii in calculator si niciunde altundeva, atunci cheltuielile de dupa sunt zero (ma rog, asta daca ai deja PC-ul sau Mac-ul…!). Daca inca vrei si printuri, asteapta-te sa dai de 5 pana la zece ori mai mult pe o poza digitala, la care adaugi si costul unui printer specializat, cateva sute de dolari. Fireste, vei economisi benzina pana la fotograful care-ti developeaza filmele (poate ca merita, daca ai motor V8…).

Fireste, nici un producator n-are sa faca socoteala asta, dupa cum nimeni nu se preocupa de costul unui costum Hugo Boss. Camera digitala nu e neaparat doar un aparat de fotografiat, ci un accesoriu de fashion. Iar oamenii nu vor neaparat produse superioare, cu cel mai bun raport calitate/pret. Ei si le doresc pe cele la moda.

Ei bine, la cerinta asta, camera digitala e imbatabila. Ganditi-va doar: la aceiasi bani, una de incepatori face doar opt poze, la un sfert din rezolutia celei cu film. In acelasi timp insa ii puteti spune iubitei, cu maxima emfaza si totala expertiza tehnica: „Draga, ne oprim aici. Am umplut cardul!".
×
Subiecte în articol: editorial