x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Domnul preşedinte a ratat aterizarea!

Domnul preşedinte a ratat aterizarea!

de Serban Cionoff    |    13 Dec 2016   •   19:06
Domnul preşedinte a ratat aterizarea!

"Cred că până la urmă toată lumea se va calma, va ateriza cu picioarele pe pământ’’ .Așa grăit-a, astăzi, domnul Klaus Iohannis, președinte al tuturor românilor ! Mărturisesc deschis că,la început, i-am dat dreptate, considerând de bun augur faptul că, în temeiul prevederilor Constituției, care îi conferă calitatea de mediator, domnia sa dorește să nu tărăgăneze consultarea partidelor parlamentare în vederea stabilirii viitoarei formule de guvern și a premierului țării. Drept pentru care departamentul de comunicare al instituției prezidențiale a publicat orarul consultărilor pentru mâine, 14 decembrie.

Numai că, la o atentă privire, am constatat că, până una –alta, mai sunt de parcurs câteva etape. Trebuie, așadar, ca Biroul Electoral Central să comunice rezultatele finale ale alegerilor din 11 decembrie, după care să fie soluționate contestațiile și redistribuite mandatele. O dată validate mandatele celor aleși în Senat și în Camera Deputaților, va fi convocat noul Parlament și va fi cunoscută alianța politică sau partidul care deține majoritatea parlamentară. Care, în etapa următoare a procesului, își va prezenta opțiunile pentru guvern și pentru premier.

De ce, totuși, a ținut domnul președinte să ardă aceste etape? Din necunoașterea prevederilor legii? Peste poate, pentru că domnia sa le-a și menționat în declarațiile de presă de azi. Și atunci?...

Un posibil și foarte credibil răspuns l-a dat confratele Dan Constantin, care a atras atenția că, pe 15 decembrie, președintele Klaus Iohannis va participa, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, instituția alcătuită din cei 27 de șefii de stat și de guvern ale Uniunii Europene, care stabilește orientările și prioritățile acesteia. Prilej cu care – chiar dacă acest subiect nu este menționat pe ordinea de zi care a fost dată publicității – este foarte probabil ca domnul președinte să fie întrebat și cum se explică rușinoasa înfrângere de care PNL a avut parte la alegerile de duminică. La pachet cu acest subiect, fiind foarte posibil ca domnul președinte să mai fie întrebat și despre clacarea, la fel de rușinoasă, a guvernului de așa-ziși tehnocrați, dintre care unii provin din pepiniera de cadre a UE. Întrebări foarte incomode la care, îmi permit să cred, în locul unei autocritici sau a altceva care să aducă a pus cenușă în cap- președintele Klaus Iohannis va răspunde că a demarat discuțiile cu partidele parlamentare în vederea stabilirii noului guvern sau chiar a noului premier.

Numai că, citind și recitind declarațiile de azi ale domnului președinte, am dat peste acest dialog care ne poate ajuta să găsim și o altă explicație la fel de plauzibilă ca și cea avansată de vechiul meu prieten și coleg de breaslă, Dan Constantin. Așadar, întrebat fiind dacă mai vede posibil un guvern de dreapta, condus de Dacian Cioloș, în situația din acest moment, adică după ce rezultatul alegerilor este cel pe care în știm cu toții, președintele Klaus Iohannis a răspuns:,,Asta o să-mi spună, probabil, partidele mâine’’. Coroborați, vă rog, acest ultra-echivoc răspuns cu o altă idee avansată, în același context, de către domnul președinte- și anume că la consultările de mâine,, vom vedea ce-și imaginează fiecare partid și ce dorește să-și propună pe agendă’’- și, cu siguranță, veți avea o foarte plauzibilă reprezentare a adevăratelor intenții ale acestor discuții exploratorii. Și, de aici mai departe, a mesajului subliminal pe care domnul președinte l-ar putea transmite cu predilecție unor anumite formațiuni și unor anumiți lideri politice exact în răstimpul care a mai rămas până la validarea mandatelor și convocarea noului legislativ al țării. Care mesaj , după cum o demonstrează foarte convingător dezbaterea găzduită la emisiunea ,,La ordinea zilei’’ și difuzată pe canalul ,,Antena 3’’, este: ,,Eu, Klaus Iohannis, nu îl vreau premier pe Liviu Dragnea!’’

În aceste împrejurări, mi se pare ca fiind singura corectă și foarte bine cumpănită decizia PSD comunicată de către Liviu Dragnea, președintele partidului, de a nu da curs invitației. Partidul care a câștigat fără drept de apel majoritatea covârșitoare a voturilor de duminică transmițându-i președintelui Klaus Iohannis că nu dorește să ia parte la asemenea ,,exerciții de imaginație’’. Urmând, sunt convins, să vină la Cotroceni numai după ce noul Parlament al României se va constitui și va începe să lucreze. Mai mult, după cum aflăm dintr-o știre de ultimă oră, nici ALDE nu va participa la șueta de mâine de la Palatul Cotroceni, ceea ce complică și mai mult situația.

Cum rămâne, atunci, cu plastica zicere a domnului președinte Klaus Iohannis despre ,,aterizarea cu picioarele pe pământ’’ la care îi invită pe politicieni? Rămâne cum am stabilit! Adică vedem că, după ce s-a dedat la o asemenea manevră ,,în forță’’, domnul președinte Klaus Iohannis demonstrează că tocmai domnia sa este cel care a ratat aterizarea!

×