x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Domnul președinte, cu masca pe față și luând distanță. Adică spălându-se pe mâini...

Domnul președinte, cu masca pe față și luând distanță. Adică spălându-se pe mâini...

de Serban Cionoff    |    02 Sep 2020   •   22:21
Domnul președinte, cu masca pe față și luând distanță. Adică spălându-se pe mâini...

Am așteptat și eu, ca tot românul, conferința de presă a președintelui Klaus Iohannis, anunțată pentru astă seară pentru orele 18 fix trecute. Conferință de presă la care, după cum se estima, urmau să fie făcute  precizări privind condițiile în care se va deschide noul an școlar. Asta cu atât mai mult cu cât domnia sa a fost și s-a declarat a rămâne un om al catedrei, iar acest fapt era de natură să îl determine să acorde o atenție deosebită subiectului. Când acolo,  să vezi și să nu crezi!, domnul președinte nu a făcut decât să reia câteva dintre mai vechile sale clișee propagandistice: „Spălat pe mâini, masca pe față și distanță’’, respectiv „PSD este de vină pentru tot ce nu merge bine în România!’’ Punând punct discuției în termeni apăsați și fără drept de apel:„Acestea sunt problemele reale ale României!’’

 În rest, nici-o vorbuliță în discursul prezidențial despre anumite subiecte fierbinți care captează interesul public. Noroc, mare noroc am avut că, în sală s-au aflat mai mulți ziariști cu adevărat conștienți de misia lor civică și profesională. Oameni tineri, dar foarte maturi ca profesioniști, care nu s-au lăsat duși cu vorba și au pus mai multe întrebări despre exact aceste subiecte pe care președintele Klaus Iohannis a dorit atât de mult să le evite. Printre aceste subiecte figurând criza  măștilor care trebuiau să fie oferite gratuit tuturor elevilor provenind din familiile defavorizate și soluțiile preconizate de guvern pentru a rezolva situația, demisiile la vârf din Poliția Română în urma dezvăluirii relațiilor dintre persoane de la vârfurile instituții cu clanul Duduianu, accidentul rutier al ministrului Lucian Bode, traseismul politic pe care îl cultivă cu frenezie PNL și, colac peste pupăză!, delicata situație în care se află Georgiana Hosu, șefa DIICOT.

 Subiecte față de care, după cum  am putut cu toții să vedem pe micile ecrane, președintele Klaus Iohannis, a luat distanță, invocând argumentul, de fapt pretextul, că sunt „chestiuni de bucătărie internă’’. După care i-a trimis pe curioșii și foarte motivați mei tineri confrați să caute răspuns în altă parte. Comportament care ne oferă suficiente și temeinice motive să spunem că, de fapt, domnia sa ,,și-a pus mască’’…

 Masca neutralității, a echidistanței politice și a imparțialității în relațiile cu instituțiile statului,bineînțeles. Mască la care domnul Klaus Iohannis nu a renunțat decât pentru a înfiera, încă o dată și tot cu înaltă mânie prezidențială, PSD-ul pentru că a introdus moțiunea de cenzură împotriva guWERNul Orban- „guvernul meu’’ nu-i așa?!-, sau pentru că a tărăgănat legea carantinării, făcând posibilă escaladarea amenințărilor Covid 19. Partizanat politic- în realitate, pur și simplu politicianist-, în nota căruia președintele Klaus Iohannis s-a situat și atunci când a luat apărarea guWERNului în exercițiu care a refuzat să crească pensiile, de la 1 septembrie, cu 40 la sută, așa cum este prevăzut prin lege.  

 Cât privește foarte multele și foarte serioasele probleme privind deschiderea noului an școlar în condițiile haosului generalizat care domnește nu de azi de ieri în scumpa noastră patrie, subiectul nu a fost abordat de către președintele Klaus Iohannis decât tot atunci când o jurnalistă l-a întrebat, cu subiect și predicat, dacă are un mesaj special. Întrebare la care a primit răspuns că un asemenea mesaj „va fi livrat’’(?!) cu „o ocazie specială’’. Președintele Klaus Iohannis spălându-se pe mâini- din nou, la modul figurat!- și când a venit vorba despre această delicată problemă.

  Adică, punându-și mască și luând distanță!

                 

          

×