x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Domnule președinte al tuturor românilor, faceți-vă datoria!

Domnule președinte al tuturor românilor, faceți-vă datoria!

de Serban Cionoff    |    14 Ian 2022   •   20:28
Domnule președinte al tuturor românilor, faceți-vă datoria!

Să spunem lucrurilor  pe  nume: nu putem vorbi despre o simplă coincidență între faptul că atunci când anchetatorii au ajuns(după câte zile?) acasă la interlopii la interlopii din Bolintin Vale care l-au omorât cu pietre pe un localnic, nu au mai găsit țipenie de om și declarațiile aburitoare ale unor comunicatori plătiți din bani publici privind tragedia provocată de un individ în uniformă de la secția 5 de Polilție din Capitală.

Tragedie care s-a soldat cu moartea unei copile de 13 ani și rănirea gravă a altei fetițe, după ce mașina pe care polițistul o conducea a intrat cu o viteză demențială pe trecerea de pietoni. Categoric nu! Fiindcă, și într-un caz și în altul, persoane din structurile pe care le numim ca fiind ale ,,oamenilor legii’’ nu își fac datoria și, în schimb, încearcă să inducă în eroare opinia publică, încurcându-se într-o flencăreală de cea mai oribilă speță. Asta în timp ce înalții lor șefi tac mâlc și ne dau pur și simplu cu sictir  celor care încă mai  credem că discutăm cu oamenii legii. Ce-i drept, pe ambele subiecte, primul ministru, Nicolae Ciucă, respectiv ministrul de interne, Lucian Bode, au făcut niște declarații care nu depășesc nivelul unor ziceri de circumstanță, declamate mai degrabă ca să nu se pună… că nu au spus nimic.

 Revoltător cumul de atitudini care culminează cu tăcerea pe care o afișează președintele Klaus Iohannis, garantul suprem al respectării Constituției și al dreptului la viață al fiecăruia dintre noi. Acei „noi’’ pe care, cu diverse ocazii, mai mult sau mai puțin festive, ne alintă cu ultra-bombasticul clișeu „dragi români’’.

 Revenind la nefastele evenimente care m-au determinat să scriu rândurile de față, de fapt la cazul polițistului care a omorât-o pe minunata copilă Raisa și a rânit-o foarte grav pe prietena ei, aș mai adăuga că, până acum, singurele informații credibile despre acest odios personaj au venit de la procurorii Parchetului de pe lângă judecătoria sectorului 1. Atitudine pe care o apreciez și o respect. În schimb, m-a pus pe gânduri ușurința cu care polițistul criminal a fost pus sub control judiciar după audierea la Parchetul General. Atât de mult se vedea treaba că l-a impresionat pe odiosul individ decizia procurorilor încât, imediat ce a ieșit de la audieri, i-a îmbrâncit, ca o brută, pe  ziariști și chiar le-a distrus camerele de luat vederi!

 La urma urmelor, de ce nu s-ar fi comportat tot la fel ca și atunci când a accelerat ca un dement și  a intrat cu meșina de serviciu fără semnalele sonore pe trecerea de pietoni, atâta vreme cât se simte la adăpost sub ocrotirea unor minciuni cu aviz lansate și întreținute de cadre specializate ale Poliției Române? Una dintre acestea fiind cea emisă de Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, care ne(dezi)informa că, la momentul săvârșirii nenorocirii, acesta se afla în misiune. Declarația care, și de ar fi fost adevărată, tot nu putea să îi justifice comportamentul nenorocit. Cea de a doua minciună-de fapt, prima în ordine cronologică-, pusă în circulație, pe 13 ianuarie 2022, de către aceeași direcție, este susținerea că, imediat după ce a comis nemernica faptă, individul a coborât din mașină și ,,s-a aplecat asupra victimei pentru a vedea în ce stare se află’’. Altă minciună nerușinată și revoltătoare pentru că, din imaginile care circulă pe fluxurile mediei on line, vedem că acest individ care a întinat, într-un mod de neiertat, uniforma și onoarea Poliției Române, nu s-a aplecat asupra victimei dorind să o ajute ci numai a dat cu piciorul în ea. Alt gest incalificabil pe care comunicatorii Poliției Bucureștilor au încercat să îl ascundă și să îl facă uitat.

 Acestea ar fi, într-o sumară abordare, două dintre motivele pentru care, în calitate de ziarist, dar și ca simplu cetățean al României, îi cer în mod imperativ domnului Klaus Iohannis, președintele României, să își exercite atribuțiile conferite prin Constituție și să îi determine pe adevărații „oameni ai legii’’ să își facă datoria până la capăt. Adică să realizeze o analiză corectă și neîntârziată atât a tragediei provocată de (încă)polițistul de la secția 5 cât și a crimei de la Bolintin Vale. Pentru ca, în cazul în care domnia sa se va menține în aceeași inacceptabilă tăcere, mă voi vedea silit de realitate să mă adresez domniei sale tot cu apelativul „domnul pseudo-președinte’’. Apelativ pe care am renunțat, o vreme, să îl folosesc după ce domnia sa părea să  dea semne că a devenit mai conștient de cursul evenimentelor și de așteptările norodului.

×