x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale EXCLUSIV. Hamas este problema, iar demilitarizarea este soluţia - Dan Ben-Eliezer, Ambasadorul Israelului în România

EXCLUSIV. Hamas este problema, iar demilitarizarea este soluţia - Dan Ben-Eliezer, Ambasadorul Israelului în România

29 Iul 2014   •   19:53
EXCLUSIV. Hamas este problema, iar demilitarizarea este soluţia  - Dan Ben-Eliezer, Ambasadorul Israelului în România

Realitatea este următoarea: Israel a evacuat Fâşia Gaza în 2005 şi “a predat cheile” preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, renunţând la orice pretenţie teritorială asupra Fâşiei Gaza. Dorinţa Statului Israel şi visul comunităţii internaţionale a fost de a vedea palestinienii asumându-şi în cele din urmă responsabilitatea pentru propria lor soartă. S-a sperat ca aceştia să arate lumii capacitatea de a gestiona cu succes propriul teritoriu, de a realiza prosperitate economică şi stabili relaţii paşnice cu vecinii săi, israelienii. Dar doi ani mai târziu, în vara anului 2007, Hamas a răsturnat violent Autoritatea Palestiniană în Gaza, prin uciderea şi alungarea reprezentanţilor lui Abbas. De atunci, Hamas a stabilit un regim islamist extremist şi foarte opresiv, prin cenzurarea libertăţii de exprimare, prin limitarea drepturilor femeilor şi alungarea creştinilor.

Hamas nu este o entitate politică legitimă şi nici controlul său din Gaza legal.  Este o organizaţie teroristă, recunoscută ca atare (fără nici o diferenţiere între aripile politice şi armate) de către Uniunea Europeană, SUA, Egipt, Australia, Canada şi alte naţiuni.

Citește și Predicțiile lui Nostradamus din „Cartea pierdută”: S-au deschis PORȚILE IADULUI

Capabilităţi militare ale Hamas sunt estimate la aproximativ 20.000 de luptători înarmaţi puternic, mii de rachete care vizează Israelul, zeci de tuneluri de atac care permit infiltrarea pe teritoriul israelian, precum şi o infrastructură teroristă susţinută de Iran. Dar principalul atu al Hamas rămâne controlul de fier asupra Fâşiei Gaza. Cu metode caracteristice crimei organizate, Hamas a subordonat complet economia din Gaza nevoilor sale, prin extorcare, intimidare şi alte mijloace violente. 

Gestionarea de către Hamas a Fâşiei Gaza se bazează pe ipoteza dovedită că Israelul şi comunitatea internaţională vor avea grijă de nevoile de bază ale populaţiei, lucru care permite Hamas să devieze marea majoritate a resurselor sale pentru achiziţionarea de arme şi construirea infrastructurii sale teroriste, în special ascunsă în subteran, în detrimentul dezvoltării durabile şi creării de bunăstare în Gaza. Unul dintre exemplele cele mai clare ale corupţiei Hamas reprezintă utilizarea abuzivă a mii de tone de ciment pentru construcţia de tuneluri cu scopul de a comite atacuri masive împotriva civililor israelieni.

Hamas acţionează din spatele civililor palestinieni, pe care îi exploatează ca scuturi umane şi îşi ascunde agenda criminală - obiectivul declarat de distrugere a Israelului şi crearea unui stat islamic în locul său - în spatele cauzei palestiniene, pentru a induce în eroare comunitatea internaţională.

Organizaţiei Hamas nu îi pasă de civilii din Gaza. Pentru Hamas, armele sale sunt mai valoroase decât vieţile propriilor oameni. Sacrificarea de vieţi palestiniene, inclusiv a femeilor şi copiilor nevinovaţi, este utilă în ochii Hamas, atâta timp cât israelieni sunt răniţi în acest proces. De aceea, Hamas poartă întreaga responsabilitate pentru suferinţa palestinienilor din Fâşia Gaza.

Singura modalitate reală de a proteja atât Israelul, cât şi populaţia din Gaza este demilitarizarea Fâşiei Gaza în conformitate cu principiile stabilite în acordurile interimare dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană. Aceasta implică distrugerea tunelurilor şi dezarmarea Hamas şi tututor celorlalte grupuri teroriste din zonă.


×