x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale „Geaba vii, geaba te duci, geaba rupi bieții papuci!”

„Geaba vii, geaba te duci, geaba rupi bieții papuci!”

de Serban Cionoff    |    19 Oct 2018   •   10:59
„Geaba vii, geaba te duci, geaba rupi bieții papuci!”

Circulă pe diverse canale media fotografia făcută miercuri seara la reuniunea Consiliului European, unde  premierul Marii Britanii,Theresa May, a susținut prezentarea inaugurală a dezbaterilor consacrate Brexit. Fotografie din care se vede cu ochiul liber că scaunul rezervat României era gol, pentru că președintele Klaus Iohannis nu se afla în perimetru. Sau, mă rog, avea să ajungă cu o oarecare întârziere. Motiv pentru care se cuveneau, dacă nu din partea domnului președinte al tuturor românilor, măcar din partea comunicatorilor aferenți instituției prezidențiale, explicații credibile și scuzele de rigoare. Ceea ce până la această oră nu s-a întâmplat și, cu atât mai puțin, are șanse să se mai întâmple.

Nu putem deduce de aici că domnia sa s-ar fi pierdut cu firea  sau, mai rău, ca i-ar fi pierit glasul de rușine. Dimpotrivă, ieri, în declarațiile făcute presei, președintele Klaus Iohannis a remarcat, cu aplomb, că pentru scăderea încrederii românilor în UE nu este vinovată dcât actuala coaliție guvernamentală, care „nu răspunde așteptărilor partenerilor europeni”.  Să înțelegem, de aici, că absența domniei sale de la deschiderea reuniunii Consiliului European a „răspuns așteptărilor partenerilor europeni”?

Poate că da, poate că nu… În schimb, sunt convins că, pentru românii care trăiesc și lucrează în Marea Britanie- dintre care o anumită parte i-au dat votul la prezidențialele din 2014- există multe și grave întrebări despre statutul, despre drepturile lor și despre ce li se va întâmpla după ce dosarul Brexit va fi închis. Întrebări care trebuiau să îl preocupe pe domnul președinte Klaus Iohannis, care, la rândul său, avea prilejul să le abordeze într-un un dialog cu primul ministru britanic, Theresa May.

Mi se va obiecta că reuniunea Consiliului European, de la deschiderea căreia a absentat (nemotivat!) președintele Klaus Iohannis, era una informală. Dar, așa după cum remarca senatorul Titus Corlățean,un om cu o expertiză diplomatică și juridică de excepție, aseară, la  emisiunea moderată de Mihai Gâdea, pe canalul Antena 3,  această parte informală a reuniunii poate să fie la fel de importantă, uneori mai importantă, decât partea să îi spunem formalizată. Totul depinzând de personalitatea protagoniștilor, de calitățile lor de negociatori, de determinarea lor de a-și folosi aceste calități pentru a obține rezultate care să răspundă Interesul Național al statelor lor,state membre cu drepturi egale ale Uniunii Europene.   

Este adevărat, Klaus Iohannis nu a fost singurul absent la reuniunea de miercuri seara, lipsind și premierul danez. Care, însă, a avut explicația, foarte plauzibilă, că i s-a stricat avionul. Din fericire, avionul cu care a venit din Italia președintele Klaus Iohannis a ajuns la Bruxelles bine mersi. Iar, dacă tot ne-am adus aminte, să menționăm că în palmaresul acestei vizite se înscriu două notorii gafe de protocol, avându-l ca personaj de prim plan exact pe domnul nostru președinte.

Să fie și scaunul gol rezervat României la reuniunea  Consiliului European tot o gafă de protocol? Categoric nu! De aceea consider că nu putem trece prea ușor peste adevărul pe care, cu siguranță, îl împărtășește orice om de bună credință din țara asta și pe care l-a punctat cu maximă rigoare, în aceeași dezbatere de la Antena 3, politologul Alex Coita. Și anume că, prin absența sa de la deschiderea reuniunii Consiliului European, Klaus Iohannis nu și-a știrbit doar propriul prestigiu, ci a lezat, în mod cu totul deosebit- aș spune, în mod impardonabil- prestigiul european al României. Săvârșind o asemenea impolitețe în preajma Centenarului Marii Uniri și cu puțin înainte ca România să preia, pentru primul semestru al anului 2019, președinția Consiliului UE. Mai poate fi considerată o asemenea ispravă doar o chestiune de protocol?...

S-a spus, după spectacolul de sunet și lumină de lângă Columna lui Traian din Roma, la care au participat președintele Klaus Iohhannis și soția, dimpreună cu mulți membrii ai comunității românești din Italia, că  manifestarea se înscrie în campania pentru un nou mandat în care s-a angajat, de pe acum, actualului chiriaș al palatului din Dealul Cotrocenilor. Tot ce se poate, dar dacă va repeta, în excursiile prin țară sau prin cele străinătăți, scena scaunului gol de la Bruxelles, să nu se mire atunci când va ajunge la adevărul amar al zicalei „geaba vii, geaba te duci, geaba rupi bieții papuci!” 

×