x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Încă un scuipat al sistemului pe obrazul lumii medicale românești!

Încă un scuipat al sistemului pe obrazul lumii medicale românești!

de Serban Cionoff    |    17 Mar 2020   •   15:18
Încă un scuipat al sistemului pe obrazul lumii medicale românești!

Să nu fi aflat, oare, cadrele de bază ale  sistemului că, în declarația pe care a rostit-o ieri, președintele Klaus Iohannis a transmis medicilor și personalului medical mulțumiri pentru eforturile depuse în lupta cu pandemia Coronavirus? Sau, mai rău, să fi aflat acest lucru, dar fac după cum îi taie capul (sau după cum sună ordinul pe unitate?!) și îi târăsc în justiție pe doi emblematici reprezentanți ai lumii medicale din România. Oameni în adevăratul sens al cuvântului, care s-au remarcat prin devotamentul și profesionismul cu care se implică în crunta bătălie cu această nenorocită amenințare care a determinat instituirea, prin decret prezidențial, a stării de urgență pe întregul teritoriu al României? Mai întâi, pe Raed Arafat,șeful Departamentului pentru Situații de Urgență(DSU) și, mai nou, pe profesorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ,,Matei Balș’’ din București.

 Motivul, mai degrabă pretextul, pe care îl invocă , în ambele cazuri, cadrele specializate ale Parchetului General ar fi ,,comiterea infracțiunii de difuzare de informații secrete sau nepublice’’ care au generat ,,o stare de panică și de presiune publică’’. Dată fiind gravitatea cu totul  deosebită a acuzațiilor, corect și necesar ar fi fost ca distinșii comunicatori ai Parchetului General să spună și care sunt acele prevederi din Legea informațiilor publice pe care le-au încălcat cei doi eminenți specialiști și apărători ai dreptului fundamental al omului, dreptul la viață? După cum trebuia precizat și pentru ce anume acele anumite informații sunt clasificate și au caracter de secret de serviciu sau nepublice?  În fine, dar câtuși de puțin în ultimul rând, opinia publică trebuia să fie informată și ce  efecte grave a produs acea stare de panică și de confuzie la care se face vorbire în comunicarea oficială a procurorilor?

 Sunt întrebări la care avem noi, cetățenii României, dreptul să le primim răspunsul, din surse oficiale, autorizate, tocmai pentru că, în cazul în care răspunsul lipsește, se deschide pârtie  zvonacilor, mai mult sau mai puțin… independenți față de anumite cercuri de interese. Zvonaci care atâta așteaptă pentru a declanșa panica și a profita de pe urma stării de confuzie pe care sunt acuzați, fără probe date publicității, că le-au generat Raed Arafat și Adrian Streinu Cercel. La fel de adevărat fiind, însă, și că la nivelul acestei opinii publice, pe care zice-se că doresc atât de mult să o protejeze cadrele specializate ale procuraturii, circulă insistent și are o crescândă credibilitate suspiciunea rezonabilă că, de fapt, hărțuirea lui Raed Arafat și a profesorului Adrian Streinu Cercel face parte dintr-un odios scenariu, gândit și pus în acțiune de către oamenii sistemului. Scenariu care,deja, i-a avut ca țintă pe profesorul Mircea Beuran și pe alți medici devotați cauzei sacre înscrisă în Jurământul lui Hipocrat. Și poate că nu este lipsit de interes să menționez și faptul că tele- încătușarea profesorului Mircea Beuran s-a produs cam în același timp cu târârea în cătușe a Sorinei Pintea, fost ministru al sănătății și manager al unui important spital din Baia Mare. Care Sorina Pintea a fost și ea, ca și Mircea Beuran, un profesionist care s-a opus, cu argumente și curaj, unor planuri politicianiste de confiscare a sistemului public de sănătate. Existând,în acest fel, certe motive pentru ca hărțuirea și umilirea lor să fie considerată ca un mizerabil scuipat aruncat de sistem și de politicianiști pe obrazul medicilor și a personalului sanitar din România.    

 Aparent fără legătură cu cele discutate mai înainte, pe mai multe canale media a circulat și a fost, și ea, intens comentată, știrea că un pacient suspect a fi contactat Coronavirus, internat la spitalul ,,Victor Babeș’’ din Capitală, și-a scos masca și i-a scuipat pe medici, personalul de serviciu și pacienții aflați în apropierea sa. Desigur, din motive care țin de  protecția datelor personale, numele și ocupația insului nu au fost făcute publice, dar, pe surse, s-a aflat că individul ar lucra într-o instituție publică a guWERNării. Cert fiind,însă, faptul că acesta a ascuns o vreme faptul că fusese în Israel, ceea ce iarăși spune ceva semnificativ despre  modul său de a gândi și de a se comporta. Mod de gândire și de comportament aflat într-o degradantă concordanță cu cel al regizorilor, scenariștilor și al personajelor simulacrului de reformă a sistemului românesc de sănătate.  

 Revenind la acuzația lansată de procurorii de la Parchetul General împotriva profesorului Adrian Streinu Cercel și a lui Raed Arafat și anume că au difuzat informații cu caracter de secret de serviciu sau nepublice, nu aș mai avea de spus decât că aceste două personalități se bucură de o înaltă cotă de încredere publică, implicit din partea beneficiarilor serviciilor de sănătate. Lucru pe care, cu toată părerea de rău, nu îl putem spune și despre alte persoane care vor să preia misiunea de comunicatori avizați, sinceri și credibili. Nu dau și nume, fiindcă și așa nu  interesează prea mult despre cine este vorba în propoziție…   

 Concluzia, dură și dureroasă, vine de la sine:în aceste zile, sistemul, comanditorii și executanții săi, au mai scuipat, încă o dată, cu nerușinare și cinism, pe obrazul lumii medicale românești. Și la propriu și la figurat!

×