x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Întâlnirea Ceaușescu-Bush, o lecție de diplomație

Întâlnirea Ceaușescu-Bush, o lecție de diplomație

de Dan Constantin    |    06 Dec 2018   •   08:23
Întâlnirea Ceaușescu-Bush, o lecție de diplomație

Funeraliile naționale ale fostului președinte american George Bush au scos din arhivele recent desecretizate momentele marcate de marele om de stat în relațiile cu România. A fost difuzată pe larg stenograma convorbirii Ceaușescu-Bush din 18 septembrie 1983, vicepreședintele SUA vizitând atunci România împreună cu soția. Se dovedește și prin interesul dezbaterii legat de acel moment că relația României cu Statele Unite în perioada statului comunist este încă un capitol plin de surprize, inclusiv pentru istorici.

Majoritatea documentelor diplomatice semnificative sunt prezentate în lucrarea „Trei decenii de relații româno-americane, 1955-1985”. Cele trei volume de documente fac parte din seria monumentală „România, supraviețuire și afirmare prin diplomație în anii războiului rece”, publicată de Fundația Europeană Titulescu. Coordonarea seriei de către Ambasadorul Nicolae Ecobescu asigură suportul și garanția de competență a unei opere de referință pentru istoriografie și un instrument de lucru pentru diplomații în funcție. Înțelegerea de la sursă a contextului complicat în care a fost construită o relație excepțional de strânsă între România și SUA nu poate fi atinsă fără a studia această veritabilă enciclopedie în care apar acțiunile liderilor acelei perioade în corelare strânsă cu munca din Ministerul de Externe și Departamentul de Stat.

Vizita la București a vicepreședintelui, așa cum apare în lucrarea citată, a fost în amănunt pregătită pe canale diplomatice. În 25 iulie 1983, ambasadorul Mircea Malița transmitea din Washington (telegrama nr. 073840, cu indicativul „secret”) că vicepreședintele SUA va sosi în 18 septembrie dimineața și va rămâne la București până a doua zi la prânz, iar în 30 august se precizau subiectele de interes pentru partea americană. Întâlnirea era programată, din motive lesne de înțeles, după vizita lui Ceaușescu la Moscova. Convorbirea redată în stenogramă a durat patru ore și a continuat la masa care a urmat. Translator a fost Radu Mateescu. La întâlnire au fost prezenți Ștefan Andrei și amiralul Daniel Murphy. Canalul diplomatic București –Washington a rămas foarte activ și în următorii ani, deși după venirea lui Gorbaciov la putere, poziția lui Ceaușescu s-a șubrezit. În timp ce George Bush se afla la început de mandat ca al 41-lea președinte al SUA, Ceaușescu propune la Moscova, în 4 decembrie 1989, dizolvarea Tratatului de la Varșovia. După trei săptămâni este executat la Târgoviște după un simulacru de proces.

×
Subiecte în articol: intalnire ceausescu-bush