x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Invidia… de rang prezidențial 

Invidia… de rang prezidențial 

de Serban Cionoff    |    13 Mai 2018   •   11:18
Invidia… de rang prezidențial 

Numai bine nu i-a căzut domnului Klaus Iohannis să afle că o agenție cu un atât de solid prestigiu și cu o atât de mare credibilitate, cum este The Associated Press, i-a luat un interviu lui Liviu Dragnea, inamicul său public asumat. Pe care jurnaliștii din țara Marelui Licurici l-au recomandat ca fiind „cel mai puternic politician din României”. Colac peste pupăză, interviul a fost preluat în alte importante gazete americane, așa încât cititori din diverse medii ale Statelor Unite au putut afla-poate nu fără surprindere!- că, în România, lupta anticorupție a mers prea departe sau că multilateral medaliata șefă a DNA nu este chiar atât de nepărtinitoare precum au zugrăvit-o anumiți propagandiști specializați. Iar dacă la toate acestea adăugăm și achitările în cascadă pe care le-a pronunțat ÎCCJ și în urma cărora există serioase șanse ca mai mulți dintre „penali”, declarați așa de către domnul președinte, să fie achitați prin sentințe definitive, atunci devine de înțeles mânia ce-l aprinse pe garantul unității și independenței scumpei noastre patrii.

 Drept pentru care, aflat la Blaj, președintele Klaus Iohannis a ținut un discurs incendiar împotriva guvernului, a primului ministru Viorica Dăncilă și, bineînțeles, a coaliției PSD-ALDE. Discursul, de fapt diatriba, de ieri culminând cu proorocirea pe care ar umple-o de invidie pe Mama Omida fiindcă i-a luat vorba din gură:”Aceste măsuri din ce în ce mai dese,antieuropene, riscă realmente să ne scoată din Europa”.

  Fapt semnificativ, acest discurs a fost ținut în ziua pentru care erau anunțate acțiuni de protest în Capitală și în alte orașe ale României, precum și în localități de peste mări și țări unde trăiesc și muncesc români. Proteste la care s-au scandat sloganuri împotriva „acțiunilor antidemocratice ale coaliției PSD-ALDE!” sau împotriva „îndepărtării României de standardele europene!” și care reproduc lozincile panicarde pe care domnul președinte le lansează, cu o insistență demnă de cauze mai nobile. Numai că, aseară, protestele au încolonat, potrivit unor martori de bună credință, un număr mult mai mic decât au sperat organizatorii. Întâmplare care ar trebui să dea de gândit sub aspectul diferenței dintre agenda de priorități a domnului președinte și a #rezistenților și agenda majorității corpului nostru social.

 De fapt, printr-un asemenea discurs, ca și prin alte ieșiri în forță care sunt sigur că vor urma, președintele Klaus Iohannis vrea să creeze o situație de permanentă tensiune în măsură să aibă reverberații în conștiința publică internațională, dar, mai ales, în rândul unor înalte oficialități europene și transoceanice. Așa încât impactul mediatic al interviului lui Liviu Dragnea sau alte declarații nedorite ale liderilor alianței PSD-ALDE (nedorite de către domnul președinte, desigur) să fie  serios atenuat și chiar anihilat. Deși, la drept vorbind, într-o societate deschisă normal ar fi ca și abordările coaliției PSD-ALDE să fie auzite și evaluate fără părtinire de către partenerii europeni și nu numai de aici.

 De aici și iritarea crescândă a  domnului președinte care a socotit că numai un discurs eminamente negativist și în care să se erijeze în garantul suprem al apartenenței necondiționate a României la Uniunea Europene, de fapt la comenzile PPE, l-ar putea scuti de alte surprize neplăcute. Alternativă câtuși de puțin hazardată dacă luăm în calcul și faptul că domnia sa beneficiază de încrederea unor influenți factori politici, dintre care unii chiar care susțin, cu stăruință, scenariul Europei cu două sau mai multe viteze, ca și ideea diminuării sau chiar tăierii fondurilor europene pentru acele țări membre ale UE în care s-ar considera că statul de drept este în pericol. Și, de vreme ce tocmai această ultimă posibilitate revine ca laitmotiv în retorica prezidențială, să nici nu ne mai fie de mirare dacă, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, ne vom trezi cu o sancțiune drastică pe care mai-mai să spui că o așteptă chiar președintele Klaus Iohannis. Sancțiune care, în realitate, nu va afecta doar actualul Guvern, ci România! Pentru asta, existând, deja, precedentul tărăgănării până la Sfântul Așteaptă a finalizării MCV-ului, ca și cel al amânării intrării țării noastre în Spațiul Schengen cam pentru aceeași dată. Terenul a fost pregătit de europarlamentarul Cristian Preda care a propus suspendarea dreptului de vot pentru reprezentanții Guvernului României în  Consiliul UE pe motiv de (ați ghicit!) „criza gravă a statului de drept”.

  Omenește vorbind, l-am putea înțelege pe domnul Klaus Iohannis, fiindcă nu e de ici de acolo faptul că o agenție de prestigiul Associated Press îi ia un interviu tocmai lui Liviu Dragnea, pe care îl recomandă „cel mai puternic politician” și nu „penal”, cum îl apelează, de regulă, domnia sa. Dar de-aici și până la torentul de acuze furibunde, de scenarii apocaliptice și chiar de neadevăruri crase, debitate, culmea!, la Blaj, este cale lungă și, iertată să îmi fie vorba, total nepotrivită cu statutul de președinte al tuturor românilor! Români care sancționează ieșiri de acest soi cu o zicere neiertătoare:”urât lucru, pe capul omului, mai este și invidia!”

 Zicere de care nu putem face abstracție nici în cazul de față, mai ales pentru că în propoziție nu este vorba doar despre o dovadă de  invidie  din  partea unui simplu cetățean, a unui cap de locuitor, ci despre  însăși invidia… de rang prezidențial!   

×