x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mai au rost alegerile?

Mai au rost alegerile?

de Dan Constantin    |    01 Oct 2020   •   07:30
Mai au rost alegerile?

Acuzațiile de fraudare a alegerilor locale de duminică au consistența probelor solide. Scandalul de la Sectorul 1, declanșat de trupa Clothildei Armand, s-a întors ca un bumerang și lovește puteric în credibilitatea franțuzoaicei. Renumărarea voturilor ar fi singura soluție viabilă de reinstalare a unei brume de încredere în procesul electoral. De când se organizează alegeri în Romînia, piesa lui Caragiale se joacă la fiecare rundă. Se schimbă doar câteva figuri, dar situațiile și replicile rămân valabile, așa cum le-a scris nenea Iancu. De la stalinism a rămas regula de aur a majorității absolute: nu contează cine votează, contează cine numără voturile. Ceea ce relevă alegerile din Capitală ne arată că nici asta nu mai e valabil, pentru că sunt voci informate care susțin că numărătoarea este stabilită de sondajele de opinie, iar „tabletele fermecate” de un soft se pliază în cursul nopții pe cifrele stabilite chiar și cu o seară înainte de vot. Conflictul deschis între Gabriela Firea și Marius Pieleanu trebuie lămurit, pentru că s-au lansat acuze grave, chiar mai aprige decât jocurile din piesa celebră „Sufrageria lui Oprea”.

Ierarhiile din politică stabilite cu regulile afișate „democratic” sunt tot mai frecvent contestate. Băsescu s-a instalat la Cotroceni după ce diaspora, cu voturi la foc automat, l-a executat pe Geoană. Apoi, referendumul de suspendare a fost nevalidat printr-o manevră neortodoxă a Curții Constituționale și băgat cu forța în legalitate de procurorii DNA, care făcuseră echipe de anchetă itinerante. Cum a luat Iohannis primul mandat după ce a recuperat la turul doi o diferență pe care nimeni nu o poate explica nici astăzi?

Acum se pare că buba s-a spart. Pentru că sunt prea multe elemente concrete de divergență între ceea ce a intrat în urne și ce a ieșit, este cerută cu insistență de competitori renumărarea voturilor pentru primarul general și pentru primarii din patru sectoare. Nu ar trebui să ne speriem de procedură. Suspiciunile de erori la numărarea voturilor sunt de actualitate în Statele Unite. Trump este convins că poșta americană îi fură din voturi. Bush a fost desemnat victorios la primul mandat după ce s-a plictisit mapamondul să tot aștepte terminarea renumărării voturilor. Noi de ce trebuie să ne grăbim să terminăm rapid cu localele? Dacă nu se lămuresc suspiciunile de fraudare a alegerilor, cum vor fi convinși oamenii să mai vină la parlamentare peste două luni. Desigur, prezența cetățenilor la vot îi cam încurcă pe mânuitorii de tablete. Fără electorat, alegerile ar fi mai „curate”! Dacă pe piață circulă criptomonedele, de ce nu am accepta și criptoalegerile?

×