x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mica Britanie face Europa mai mică

Mica Britanie face Europa mai mică

de Dan Constantin    |    28 Iun 2016   •   07:50
Mica Britanie face Europa mai mică

Brexit-ul scrie o factură care va fi plătită nu doar de ,,Perfidul Albion”, ci va ajunge și în buzunarele europenilor continentali. Sunt multe spaime produse de votul din 23 iunie contrabalansate de mesaje liniștitoare care spun că dracul nu-i atât de negru. Ruptura Marii Britanii anunță fracturi în interiorul grupului de 28-1=27. Cum își vor spăla britanicii rufele în familie devine un spectacol care are deja toate biletele vândute pentru stagiunea de vară. Liderii Europei se reunesc marți și miercuri la Bruxelles în fotoliile de orchestră să asculte în primă audiție aria divorțului cântată de Cameron. Partitura politicienilor nu are încă libret: textul nu se scrie la Bruxelles, ci în locurile unde se strâng bancherii lumii.

La început de săptămână, la Sintra, resedința de vară a monarhilor portughezi, Banca Central Europeană are un seminar la care vin reprezentanți din bănci centrale, dar și șeful FED. Un draft de text va fi livrat de oamenii banilor către conclavul politrucilor care au încurcat treburile. La Bale, în Elveția, se adună apoi în Marea Adunare care contează 200 de guvernatori de bănci centrale la reuniunea Băncii Reglementelor Internaționale. La Bale se va decide cine merge la bal și cine la spital. Urmează la 14 iulie o reuniune a Băncii Angliei și, peste o săptămână, în 21 iulie, formalizarea financiară a divorțului în varianta ,,Adio, dar rămân cu tine!”.

Lira sterlină nu va fi sugrumată, nici euro nu va intra în gard pentru că dolarul stă peste toți, de la el plecând crizele directoare suportate de locatarii planetei. Lumea a plătit turbulențele financiare provocate de terorism în 11 septembrie 2001, criza bancară din 2007 agravată de falimentul inteligenței financiare Lehman Braders. Pentru a amortiza Brexit-ul, Banca Angliei a evaluat o injecție necesară de 250 miliarde de lire (326 miliarde de euro). Adică de 10 ori rezerva valutară a BNR. La prima lectură textul scris de bancheri va fi ,,citit” cu hopuri de politicieni, va fi tocat de analiști, trimis la portărei să-l execute. Banii trebuie scoși din buzunare, factura pentru Mica Britanie va ușura de bani Mica Europă. Românii, veniți printre ultimii la masa UE, găsesc farfuriile goale și pe șefii de sală strigând în engleză ,,ora închiderii”!

 

×