x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mitocanul, factor de civilizație românească și europeană?

Mitocanul, factor de civilizație românească și europeană?

de Serban Cionoff    |    09 Ian 2019   •   21:28
Mitocanul, factor de civilizație românească și europeană?

Circulă în spațiul public știrea că liderii PNL au de gând să boicoteze concertul dedicat  preluării oficiale de către România a Președinției Consiliului UE. Concert care va avea loc la Ateneu mâine seară sub egida Guvernului României și, bineînțeles, a Primului ministru Viorica Dăncilă.

Foarte adevărat, până acum, nu există o confirmare oficială a acestei știri, dar la fel de adevărat este și că nu există nici o dezmințire din surse oficiale ale partidului. În plus, potrivit informațiilor pe care le-a prezentat astă seară Mihai Gâdea, este foarte posibil ca la boicot să se ralieze și președintele Klaus Iohannis, a cărui candidatură pentru un al doilea mandat la Cotroceni este clamată și susținută de PNL și personal de Ludovic Orban. Care domn Klaus Iohannis este supărat nevoie mare că nu va sta în capul mesei la Președinția rotativă a Consiliului UE și nici măcar la concertul de mâine seară.

 Așa că,  dacă ținem cont de faptul că nu ar fi prima dată când liderii,parlamentarii sau europarlamentarii acestui partid fac dovada lipsei de  elementar respect față de Viorica Dăncilă nici că ar fi de mare mirare dacă, și de data aceasta, domniile lor vor recidiva. La urma urmelor, dacă la un moment dat a fost vorba despre o acțiune în justiție împotriva Vioricăi Dăncilă, chipurile pentru „înaltă trădare” după vizita oficială pe care domnia sa a efectuat-o în Israel în calitate de șef al Executivului României , de ce ne-am mai mira atâta?! Nu contest, acest foarte jenant și total deplasatul demers a fost făcut de către Ludovic Orban pe persoană fizică dar asta nu schimbă cu nimic fondul problemei Orice om cu cei 7 ani de-acasă, se poate întreba ce vor crede despre noi, românii, Președinții Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului European și Colegiul Comisarilor care se vor afla pentru două zile la București și care,desigur, vor fi, mâine seară, în sala Ateneului la concert? Nu cumva, printr-un asemenea boicot, adică prin neprezentare, politicianiștii PNL nu fac decât să mai dea apă la moară celor care, și așa, nu prididesc să aibă tot felul de îngrijorări și de observații caustice despre România, ca elev problemă al UE? Bineînțeles că da, dar ce mai contează treaba asta după toate cele pe care unii anumiți corifei ai PNL și trompetele lor le-au făcut până acum?...

 Lăsând, deocamdată, la o parte asemenea silogisme despre chestiuni la un nivel atât de înalt, mă întorc la cele spuse ceva mai înainte și vreau să menționez, fără echivoc, că, în primul rând, refuzul liderilor PNL de a da curs invitației ce le-a fost adresată de către doamna prim ministru Viorica Dăncilă este un gest pur și simplu mitocănesc! Gest aflat într-o totală, ireconciliabilă contradicție cu uzanțele de protocol ale unei societăți moderne și civilizate, cât și cu legendara ținută de boieri și oameni de lume a marilor bărbați politici din familia liberală.

Și uite așa, din aproape în aproape, mi-am adus aminte de un antologic pamflet apărut în numărul II/1940 al revistei „Simetria” sub semnătura  lui G. M. Cantacuzino și care poartă acest titlu: „Mitocanul, ca factor al civilizației române”!

Cum spațiul nu îmi permite să îl citez integral, aleg doar două pasaje deosebit de semnificative și, mai ales, extrem de actuale. Iată:„Mitocanul s-a născut supărat și contra! Contra oricărei inițiative generoase, contra instituțiilor existente, contra optimismului și eroismului”. Nu vi se pare, cumva, că acest rol al lui neîmpăcatului Gică contra îl joacă, acum,  niscai anumite persoane pe care acest partid- în care cu greu mai găsești,astăzi, ceva din învățămintele legendarei familii Brătianu, ale lui Mihail Kogălniceanu, ale lui C.A.Rosetti sau ale lui I. G. Duca- le-a trimis să îl reprezinte în Parlamentul României, în Parlamentul European sau, măcar, la televizor ?!

 Până să avem răspunsul răspundeți, haideți să mai citim ceva din pamfletul lui G M Cantacuzino: ,,Ceea ce face, însă, din mitocan dușmanul No.1 al civilizației românești, e dorința lui de a vâna iluziile și idealurile și de a dărâma metodic speranțele, de a zădărnici optimismul, de a inocula în inimi curate și mândre complexuri de inferioritate, de a cultiva îngrijorarea și de a încerca a menține  viața românească într-o ipostază de autoironizare, de denigrare și de lipsă de încredere’’.

  Ce părere aveți?Nu regăsiți în aceste tușe acide portretul de grup al ideologilor și strategilor neîncrederii și ai dezbinării care defilează, azi, sub faldurile istoricului partid al liberalilor. Partid al cărui membru marcant a fost autorul acestui memorabil pamflet, George  Matei Cantacuzino, eminent arhitect, pictor și scriitor român. Om de o exemplară ținută intelectuală și morală, care a plătit cu grele privațiuni civice și juridice opțiunile sale liberale și al cărui nume îl poartă astăzi Facultatea de Arhitectură din Iași.

×