x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nihil Sine Deo

Nihil Sine Deo

de Alessandra Stoicescu    |    01 Iul 2015   •   09:16

Nimic fără Dumnezeu! Deviza tradițională a Casei Regale a fost felul în care telespectatorii din Reşiţa mi-au spus că, în România lor, respectul şi credința sunt cele care îi mai ţin în picioa­re. Şi am îmbrățișat imediat această Românie pentru că mă simțeam acasă.

Caravana de 10 ani Antena 3 m-a dus, așadar, către Caraş-Severin, Reşiţa, primul centru siderur­gic din ţară acum 250 de ani... Locul unde a apărut prima locomotivă cu aburi, prima maşină cu aburi, primul pod sudat, primul motor naval... Şi multe premiere. Azi este un oraș cu șomaj foarte mare şi cu furnale multe, dar inactive.

Dar, mai presus de orice, e un oraș cu oameni foarte calzi, foarte prietenoși și foarte credincioși. Am cu-noscut campioni mondiali şi calificați la Olimpiada de anul viitor - sportivi care se antre­nează în parc pentru că stadi­onul de atletism nu este renovat de 40 de ani. Dar asta nu împiedică performan­ța lor! Aşa cum am întâlnit un om clar binecuvântat.

Compozitorul şi dirijorul Sabin Păuța - celebru şi adulat în Statele Unite, dar care după 40 de ani a revenit acasă să îmbătrânească în livada lui din Caraş. Şi chiar dacă are 71 de ani, bătrâne­țea e departe. Pentru că nu face nimic fără Dumnezeu şi fără iubire de ţară. Pentru mine asta este lecția Banatu­lui şi rețeta pentru România.

×