x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Numirea cheiţelor Justiţiei, pe sub masă

Numirea cheiţelor Justiţiei, pe sub masă

de Dan Constantin    |    15 Mar 2018   •   08:59
Numirea cheiţelor Justiţiei, pe sub masă

Aflăm noi amănunte scandaloase despre numirea cu opinteli a Codruţei Kovesi, în 2012, la şefia DNA. Poveştile depănate de Liviu Dragnea întregesc tabloul pe care îl ştiam în linii generale. Apare ca noutate rolul lui George Maior, director al SRI, ca şef al premierului Ponta în numirea „cheiţelor” de la marile Parchete: Niţu, Bica, Kovesi. Pe funcţie a rezistat pentru încă un mandat doar Kovesi, „concurenţa” reprezentată de Niţu şi Bica fiind înlăturată brutal cu dosare făcute de... DNA.

Faptele sunt consumate, dar istoria, iată, are încă multe umbre şi mizerii scoase treptat la lumină şi de sub preş. S-a schimbat ceva din felul în care a fost impusă Kovesi, în 2012, la DNA şi eforturile disperate de a o menţine în funcţie în 2018?

Barroso, în 2012, şeful Comisiei Europene, cerea României ca procedura de selecţie şi numire a procurorului general şi a şefului DNA „să fie corectă şi transparentă”, de aceasta fiind legată şi evaluarea în cadrul MCV. Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, declara că a solicitat ministrului Justiţiei ca numirile să fie „transparente, şi nu politizate”.

În 2018, mai aflăm, post festum, că singura persoană corectă, cu decizii verticale, necontrazise de principiile enunţate, a fost Mona Pivniceru. Într-un interviu pentru Jurnalul, pe care l-am realizat în iulie 2012 împreună cu Gabriela Antoniu, Mona Pivniceru a fost singurul membru al CSM care a declarat că inculparea lui Adrian Năstase în „Trofeul Calităţii” este un proces politic. Şi-a păstrat fermitatea ca ministru al Justiţiei. Ca atare, respingerea trocului politic pentru numirea şefilor Parchetelor în „formula negociată” pe sub masă a fost urmată de demisia din funcţia de ministru. Plasarea Codruţei Kovesi la DNA cu sprijinul şi implicarea directă a Ambasadei SUA şi a Comisiei Europene, în care rolul de „girant” l-au avut Maior (la vedere) şi Coldea (discret, la butoane), a fost soluţia înghiţită ca formula „transparentă, corectă şi nepolitizată”. În 2016, ministrul Raluca Prună nici nu s-a mai obosit să găsească, de formă, un contracandidat pentru Kovesi, aşa că Iohannis s-a conformat „cutumei”. Acceptarea soluţiei propuse de Tudorel Toader pentru demiterea Codruţei Kovesi ar impune respectarea procedurii de la numire: o negociere „pe sub masă” cu proptelele care o mai ţin pe soclu. „Transparenţă şi corectitudine” până la capăt!

×
Subiecte în articol: numiri justitie