x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Partidul PNL-PD

Partidul PNL-PD

de Marius Tucă    |    21 Iul 2004   •   00:00

Fiind vara, inceput de vacanta, initiativa sau proiectul lui Valeriu Stoica de unificare a partidelor care formeaza astazi Alianta n-a facut cine stie ce valva pe scena politica.

Acuzat ca ar fi omul nu stiu cui, facut combinagiu, Valeriu Stoica la prima vedere a venit cu acest proiect in ideea de a face opozitia mai puternica, mai stabila pentru alegerile din toamna. Si a facut acest lucru cu detasarea celui care n-a mai facut politica activa, combativa, politica la varf, preferand sa stea mai degraba in spatele celor care conduc destinele Partidului National Liberal. Trebuie sa va reamintesc ca Theodor Stolojan este astazi presedintele PNL si pentru ca Valeriu Stoica a vrut asta. E destul de greu de crezut ca Valeriu Stoica a facut publica initiativa sa fara ca sefii PNL-ului sa stie. Poate ca n-au fost toti de acord cu ea, dar au acceptat ca sa fie facuta publica fie si numai pentru a lua pulsul de pe scena politica, al partenerului de Alianta, al celorlalte partide, al electoratului. Cred ca ideea lui Valeriu Stoica vizeaza, de fapt, crearea unui partid care sa se bata cu PSD-ul nu doar o data la patru ani, un partid puternic, fara sa trebuiasca sa stea patru in opozitie pentru a castiga alegerile. Un partid care sa stranga cel putin 25% din optiunile electoratului, asa cum face PSD-ul, indiferent ca se afla la guvernare sau in opozitie, adica sa consolideze un bazin electoral pe care nu-l va putea avea niciodata unul dintre cele doua partide care formeaza Alianta.

Pe de alta parte, scena politica s-ar simplifica, ramanand doua partide mari si alte doua-trei mici care vor face coalitie la guvernare incercand sa promoveze propriile proiecte.

Din pacate, interesele de grup, interesele pe termen scurt fac imposibila punerea in practica a unui proiect care n-ar face altceva decat sa intareasca democratia romaneasca.

×
Subiecte în articol: editorial