x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pe scurtătură, spre avocatură!

Pe scurtătură, spre avocatură!

de Dan Constantin    |    27 Oct 2016   •   07:50
Pe scurtătură, spre avocatură!

Avocatura este o breaslă în care se intră după multă învățătură. Are legile ei de organizare și de admitere în profesie. Ministerul Justiției vrea să ,,spargă” aceste reguli strecurând printr-un proiect de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor o ,,trambulină” pentru a permite unor magistrați să sară peste normele statuate ale profesiei de avocat. Art. 76, alin. 2 al legii respective s-ar vrea astfel modificat: ,,Judecătorii, procurorii, magistrații asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat acestora cu o vechime de cel puțin 18 ani în aceste funcții, care au fost eliberați din funcție din motive neimputabile, au drept să devină, fără examen, avocați, mediatori, notari publici sau executori judecătorești”.

Proiectul a provocat o reacție din partea avocaților, Baroul din Sălaj făcând un demers pentru respingerea prevederii respective. Apelul prezentat pe site-ul Uniunii Naționale a Barourilor din România critică articolul respectiv care ,,reiterează o propunere legislativă cu vădit caracter neconstituțional”. Lectura proiectului ,,conduce la ideea unei ignorări deliberate a faptului că primirea în profesia de avocat face obiectul unei legi speciale, care reglementează în mod egal și unitar accesul la profesia de avocat, fără să distingă între membrii profesiilor juridice, în condițiile în care practica dreptului nu se reduce numai la magistrați”. Apelul semnat de avocatul Bogdan Ilea, decanul Baroului Sălaj, întreabă ironic de ce ar fugi un magistrat cu experiență de un examen de verificare a cunoștințelor juridice, după minimum 18 ani de vechime în magistratură? El aduce în discuție și ,,trecerea cu vederea tacita complicitate a magistraților la exercitarea fără drept a profesiei de către o anumită categorie de non-avocați laolaltă cu atitudinea cotidiană a unor magistrați de sfidare și înjosire în public a avocaților”.

Lipsa de consultare a avocaților, a barourilor la inițierea și conceperea proiectului de modificare nu putea avea alte rezultate: nemulțumiri și discriminări evidente în favoarea unor magistrați care vor să intre pe scurtătură în avocatură.

×