x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Piftie, nu PNRR!

Piftie, nu PNRR!

de Adrian Cercelescu    |    27 Dec 2021   •   07:00
Piftie, nu PNRR!

Toată lumea încearcă să se ridice de la masa de Crăciun, pentru a fi în formă la aia de Revelion, numai Guvernul e prăbușit pe masa de lucru. Pentru ca sfârșitul anului să nu coincidă cu sfârșitul PNRR-ului, România trebuie să arate Bruxelles-ului că și-a făcut 21 de teme - ținte și jaloane, cum se numesc ele în limba UE.

Și iată cum, în plin sezon de șpriț și piftie, vârful administrației centrale e vârât până la gât în apă-canal, energie verde, rețele 5G. Vestea proastă este că, până vineri, la ora la care încep să cadă în stradă primele pocnitori, vor fi gata doar 15 din cele 21. Vestea bună e că Guvernul a comunicat extrem de calm acest lucru.

De fapt, care ar fi motivul de panică? Că pierdem alea 30 de miliarde? Fiind fonduri europene, nici nu tentează. De pe urma lor rămâi doar cocoșat de muncă. Și toate astea pentru ce?

De la Revoluție încoace, România nu a mai electrificat un centimetru de cale ferată. Cică la noi e singura porțiune din traseul de 4.000 de kilometri al celebrului Orient Express pe care e folosită o locomotivă pe motorină. Poate că asta îi și atrage la noi.

Dacă ne păstrăm calmul și lăsăm infrastructura să cadă ca lumea, vom deveni un Jurassic Park tehnologic. Atracție mondială: Lume! Lumeee! Veniți să vedeți ce nu s-a mai văzut pe calea ferată de la Stephenson încoace. Șapte ceasuri de la Giurgiu la București și nici nu se știe dacă ajunge!

Asta ar fi culmea ghinionului: să repare ceva din greșeală cu PNRR-ul ăla și să ne distrugă viitorul.

×