x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Procurorul Negulescu salvează referendumul!

Procurorul Negulescu salvează referendumul!

de Serban Cionoff    |    15 Feb 2017   •   12:33
Procurorul Negulescu salvează referendumul!

Nici nu apucase bine președintele Klaus Iohannis să își savureze victoria (cam de etapă) pe care a reputat-o ieri în meciul cu guvernul Grindeanu și coaliția PSD-ALDE, amânând să promulge cele două legi ale bugetului pe anul 2017, că un sondaj de opinie, realizat pentru DCNEWS vine să îi strice bucuria.

Este vorba despre răspunsul pe care l-ar putea da românii la referendumul preconizat de către domnul președinte și având ca temă necesitatea continuării luptei anticorupție. Dar cum întrebarea propriu-zisă nu a fost încă anunțată, cu subiect și predicat, iar variantele care circulă nu prea par să înflăcăreze masele, putem spune că, de fapt, întrebarea pusă la sondajul DC NEWS- ,,cum votați la referendumul propus de președintele Klaus Iohannis?’’- se referea nu atât la intențiile de vot, cât la rata de participare la referendum.

Rezultatele fiind următoarele: DA-24, 38% și NU- 75, 68%. Ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate dintre repondenții la sondajul menționat nu agreează initiativa prezidențială de a organiza un asemenea referendum.

Firește, se pot formula explicații felurite cu privire la argumentele și contra-argumentele care cu condus la aceste rezultate, dar un lucru este deasupra oricărei îndoieli. Mă refer la faptul că referendumul care ar trebui să dea legitimitate luptei anticorupție nu este, pentru majoritatea celor peste 23 0000 de persoane care au răspuns la chestionar, decât ,,un lux teoretic inutil’’. (Am folosit, după cum ați putut constata, o sintagmă predilectă a unei redutabile tehnocrate a la varză de Bruxelles, din ,,guvernul meu’’, apud Klaus Iohannis.)

Tocmai pe când președintele tuturor românilor, ceruse nației un răgaz spre a medita, temeninic și cu înaltă responsabilitate, asupra întrebării/întrebărilor de pe buletinul de vot, iată că  domnia sa primește un mare ajutor din partea DNA. De fapt, a procurorului Mircea Negulescu, de la serviciul teritorial Prahova al DNA.

 Mă refer, după cum lesne se poate înțelege, la difuzarea de către postul România TV, ulterior și de către Antena 3, a unor picante și agreabile conversații pe care procurorul respectiv le-a purtat cu soția unei persoane pe care o cerceta. Dialoguri pline de multe și semnificative amănunte despre felul în care înțelege acest neînfricat as al anticorupției să își facă datoria.

Subiect despre care s-a discutat, aseară, aplicat și convingător, la canalul Antena 3 în emisiunea realizată de Mihai Gâdea. Prilej cu care nu se putea să nu se ajungă și la dezvăluirea unor episoade mai puțin cunoscute din viața profesională dar și particulară a acestui personaj public de renume în județul Prahova și în structurile sistemului de forță, moșit de Traian Băsescu dar rămas atât de drag sufletului actualului chiriaș al Palatului din Dealul Cotrocenilor.

Foarte picant, ca să nu zic mai rău, dovedindu-se a fi complimentul pe care procurorul Mircea Negulescu l-a aplicat celor doi șefi ai parchetelor, Laura Kovesi, respectiv Augustin Lazăr. Un compliment lapidar și expresiv concentrat în cuvântul ,,zdreanță’’. Termen, recunosc, nu prea academic și care, măcar în cazul multilateral-medialiatei campioane a anticorupției, Laura Kovesi, poate fi luat ca o dovadă de crasă ingratitudine, de vreme ce, acum un an, șefa DNA declara următoarele:,,DNA Ploiești este una dintre structurile cele mai performante,cu cele mai multe dosare. Colegii mei de la Ploiești fac o echipă foarte bună’’.

 Până la ora la care scriu aceste rânduri nu am aflat dacă Laura Kovesi a răspuns complimentului cu care a gratulat-o redutabilul său subaltern și colaborator de performant. În schimb, reacția procurorului general, Augustin Lazăr, nu s-a lăsat mult așteptată, cerându-se o anchetă disciplinară de urgență în cazul procurorului Mircea Negulescu.

La rândul său, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a autosesizat și umrează să facă o anchetă în acest caz. Anchetă în cursul căreia nu ar fi exclus să fie readuse la lumină anumite episoade, nu chiar favorabile, din activitatea domnului procuror pe care intimii îl alintau cu numele de cod ,,Portocală’’. Episoade care, de altfel, nu reprezintă, am putea spune, niște revelații de ultimă oră, dat fiind faptul că ele circulau, de cam multișor poveste în spatial public, dar, din motive asupra cărora rămâne să primim lămuriri din partea factorilor competenți, nu au fost, deocamdată, luate în considerație. Cât privește demisia din DNA a procurorului Mircea Negulescu ea este, ca orice demisie, un act unipersonal care, însă, nu schimbă cu nimic lucrurile.

 Și uite așa, ,,pas cu pas’’ cum atât de inspirat scria însuși Klaus Iohannis, am ajuns să vedem cum că isprăvile, mai vechi sau mai noi ale procurorului Mircea Negulescu, devoalate la scurtă vreme după ce colega sa de magistratură, Camelia Bogdan, a fost eliminată de pe teren, tot pe motive de natură deontoligică, îi oferă președintelui Klaus Iohannis o nesperată sugestie pentru o foarte necesară întrebare la Referendumul national. Întrebare care, respectând variantele care circulă de-acum pe diverse canale publice de informații, ar putea să sune cam așa:,,Vreți ca lupta anticorupție să fie dusă de magistrați corupți sau slab pregătiți profesional și, în acest fel, să fie slăbită și să nu își atingă obiectivele?’’

  Ce spuneți de ideea asta, domnule președinte Klaus Iohannis?    

×