x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Protectorul Mafiei vizelor din MAE

Protectorul Mafiei vizelor din MAE

de Ion Cristoiu    |    03 Sep 2007   •   00:00

Realitatea descrisă de Adrian Cioroianu nu contrazice acuzaţiile aduse de autorităţile din Republica Moldova lui Alexandru Rusu



Aşa cum a făgăduit la izbucnirea scandalului numit de către presă al vizelor de la Chişinău, Adrian Cioroianu a avut, joi, 30 august 2007, o intălnire cu jurnaliştii pentru a infăţişa opiniei publice rezultatele anchetei iniţiate de MAE. Esenţa discursului ţinut de distinsul demnitar poate fi rezumată la o frază, preferată, de altfel, ca titlu de către mai toate depeşele agenţiilor de presă: Nu există date că Alexandru Rusu ar fi luat bani pentru vize. Aserţiunea are nevoie de o explicaţie.


La 17 august 2007, ministrul de Interne al Republicii Moldova declara, la o conferinţă de presă extraordinară, că un diplomat de rang inalt de la Ambasada Romăniei de la Chişinău e implicat intr-o reţea formată din cetăţeni moldoveni de trafic de vize. Dezvăluiri ulterioare ale presei de pe ambele maluri ale Prutului au adus amănunte. Diplomatul nu e nimeni altul decăt Consulul Romăniei la Chişinău, Alexandru Rusu. Atăt investigaţiile jurnaliştilor romăni, căt şi transcrierile unor inregistrări, reproduse de ziarele din Republica Moldova, au arătat că patroana unei firme de turism din Chişinău, Ina Rusu, a solicitat sume de pănă la 300 de euro unor cetăţeni moldoveni pentru facilitarea obţinerii de vize. Ina Rusu a fost prinsă in flagrant şi reţinută. Ei i se adaugă Agneta Rusu, şefă de serviciu la Filarmonica din Chişinău, care a trecut pe listele Filarmonicii persoane străine instituţiei. Urmare a acestor escrocherii, 63 de persoane propuse de firma de turism şi 13 persoane propuse de Filarmonică au obţinut viză ilegată de intrare in Romănia.


Nu trebuie să fii fan al lui Voronin pentru a avea certitudinea că un număr atăt de mare de vize ilegale nu puteau fi obţinute fără complicitatea Consulatului Romăniei de la Chişinău. Ba mai mult, dat fiind că aprobarea de viză se obţine de la Bucureşti, nu-ţi trebuie nici măcar talent de detectiv pentru a fi sigur că e vorba de o reţea mafiotă cu nucleul la Ministerul de Externe al Romăniei. In sprijinul acuzaţiilor publice, autorităţile de la Chişinău au făcut să apară in presă dovezi palpabile (inregistrări ale convorbirilor telefonice, fotografii) care demonstrează, in chip zdrobitor, legătura mai mult decăt strănsă a consulului Alexandru Rusu cu patroana firmei.


Presa noastră s-a grăbit să scrie că Adrian Cioroianu l-a scos basma curată pe consulul Alexandru Rusu, prin declaraţii despre absenţa datelor, că ar fi luat bani. De aici, mai multe ipoteze, intre care se detaşează cea a lui Valentin Stan de la Sinteza Zilei de pe Antena 3 potrivit căreia Adrian Cioroianu a fost tras pe sfoară de mafioţii din MAE, cei care, de altfel, au făcut ancheta. Citind cu mai multă atenţie spusele lui Adrian Cioroianu, simţim nevoia unei nuanţări: Ministrul nostru de Externe n-a fost tras pe sfoară. Nici n-ar fi fost posibil. Adrian Cioroianu e prea inteligent ca să poată fi dus de nas, chiar şi de către o structură mafiotă. Domnia sa a vrut să lase impresia unui şef dus de nas. Sau, altfel spus, şeful Diplomaţiei noastre, deşi ştia adevărul, a găsit de cuviinţă să nu-l afirme public, preferănd unei recunoaşteri a mafiei vizelor să-l scoată basma curată pe Alexandru Rusu.


Aşa cum am arătat, in polemica cu Valentin Stan, chiar in cadrul emisiunii de joi seara de pe Antena 3, Adrian Cioroianu a oferit suficiente amănunte pentru a ne lăsa să inţelegem că declaraţia privind neimplicarea consulului nostru la Chişinău e una care ţine de politică şi nu de adevăr.


Astfel, la chiar respectiva conferinţă de presă, Adrian Cioroianu a confirmat că:

- Â Patroana firmei de turism şi şefa de serviciu de la Filarmonica din Chişinău luau bani de la cetăţenii moldoveni pentru a le obţine vize ilegale.

- Cele 65 de dosare de viză inaintate de firma de turism şi cele 13 dosare venite de la Filarmonică conţin documente contrafăcute.

- Consulul Alexandru Rusu a avut numeroase intălniri cu Ina Rusu prin restaurante.

- Consulul Alexandru Rusu s-a intălnit cu amicul sau soţul Inei Rusu la un restaurant, după reţinerea acesteia din urmă de către autorităţile moldoveneşti, cu care a schimbat un plic cu bani.


Realitatea descrisă de Adrian Cioroianu nu contrazice acuzaţiile aduse de autorităţile din Republica Moldova lui Alexandru Rusu. Ba mai mult, şi fără aceste acuzaţii, faptele recunoscute de Adrian Cioroianu sunt suficiente nu numai pentru ca Alexandru Rusu să fie dat de-a berbeleacul pe treptele diplomaţiei noastre, dar şi pentru ca DNA să se ocupe niţel de domnia sa şi de reţeaua mafiotă de la MAE. De ce a tras Adrian Cioroianu o altă concluzie din aceste fapte decăt cea impusă de logică? Din simplul fapt că, inaintea sa, Traian Băsescu s-a antepronunţat, declarănd public că intreaga tărăşenie e o "agresiune" impotriva Romăniei din partea Chişinăului. Işi putea permite Adrian Cioroianu să-l contrazică atăt de brutal pe şeful statului, riscănd să-şi ridice in cap şi Mafia din MAE? Fireşte că nu. A preferat bizareria unei concluzii in divorţ făţiş cu faptele relatate chiar de domnia sa.


Mafia vizelor din MAE, in care sunt implicaţi pănă-n găt - dacă ar fi să-l credem pe Ovidiu Ohannesian - şi cei de la SIE, a rămas neatinsă. Graţie protecţiei din partea celui ce se pretinde Arhanghelul luptei impotriva corupţiei, preşedintele Traian Băsescu!

×
Subiecte în articol: editorial chisinau cioroianu adrian rusu