x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Puciul militar din Turcia si timpul reprimarii opozantilor

Puciul militar din Turcia si timpul reprimarii opozantilor

de Vasile Leca    |    18 Iul 2016   •   20:17

Lovitura esuata de stat, alaturata atacurilor ISIS , votul Brexit si masacrul de la Nisa au dat o dimensiune speciala crizei politice din Turcia. Aceasta in  conditiile amplificarii  eforturilor care se fac pentru solutionarea crizei din Orientul Mijlociu si cea a imigrantilor.Turcia este un partener strategic in regiune pentru SUA dar si pentru NATO, de aceea orice perturbare a raporturilor dintre parti ar putea avea consecinte deosbite.

 

Ankara a permis de anul trecut, avioanelor si dronelor armatei americane ( 1500 militari americani ) folosirea bazei aeriene de la Incirlik aflata in apropierea frontierei cu Siria.Intreruperea temporara a curentului electric la aceasta baza, in timpul puciului, a reprezentat un semnal suficient pentru aparitia  posibilitatii deteriorarii raporturilor dintre cele doua parti . Gravitatea situatiei din Turcia a fost urmarita cu atentie de Occident care a condamnat puciul si si-a  afirmarea sprijinului pentru democratia turca.Dar sa aduci Aliantei  insinuari si atentionari ,"gen Incirlik" , este prea mult si mascheaza intentii de abordare a situatiei din regiune intr-o maniera specifica presedintelui Erdogan.

 Aceasta explica ultimile mutatii  ale presedintelui, respectiv scuze Rusiei , normalizarea relatiilor cu Israelul si o alta abordare a relatiilor cu Damascului .De ce s-a dorit reantoarcerea doctrinei " pace si intelegere cu vecini "?. Simplu, pentru ca situatia interna s-a deteriorat mult dupa ultimile alegeri parlamentare. Presedintele Erdogan si-a dorit de la inceput, schimbarea  constitutiei bazata pe un sistem prezidential.Mult asteptatele alegeri parlamentare din noiembrie 2015 nu au avut rezultatul scontat (330 mandate ) pentru a eluda opozitia si posibilitate de a amenda constitutia.

In acest context, militarii au atacat   partidele islamiste declansand  "operatiunea Ergenekon ".Actiunea nu si-a atins scopul si s-a finalizat cu condamnarea pe viata a sefului armatei turce generalul Basbuk invinuit de conducerea unui grup terorist care urmarea rasturnarea guvernului condus la acea data de Recep Tayyp Erdogan . A urmat raspunsul autoritatilor islamice  impotriva militarilor, operatiunea Sledgehammer " dupa aparitiile de materiale anti- guvernamentale in ziarul liberal Taraf , propietatea lui Gulen .Aceste operatiuni au fost catalogate de experti drept puncte de cotitura in istoria Turciei pentru ca elita militara care a mai guvernat tara trebuia eliminata definitiv din ecuatia puterii.

Sub Erdogan ,fost activist islamist ,condamnat pentru instigare in anii 70-80  religia islamica revine puternic in societatea turca, noul premier si apoi presedinte, este cunoscut un adept al unei politici forte ,refuzand dialogul si compromisul in disputele interne si externe.Aceasta lovitura de stat, desi a durat putin ,4 ore ,va avea urmari seriose pentru ca  asteptarile presedintelui cuprind  pretenti mai putin diplomatice  fata de aliatii Occidentali dar si o politica speciala privind reprimarea opozantilor.

Isi poate asuma presedintele turc riscul sa ceara SUA extradarea clericului musulman Fethullah Gulen( acuzat ca fiind principalul autor al lovituri de vineri ) fara dovezi  ? Raspunsul este da si asta in conditiile in care secrtarul de stat John Kerry  a indemnat pe omologul sau turc la prudenta si atentie la insinuarile publice potrivit carora SUA au fost implicate in tentativa esuata din Turcia .De unde   acest stil  "nou "al diagolui dintre aliati ? Din aprecierea deosebita privind rolul Turciei in regiune sau din posibilitatea solutionarii marilor ale Europei.Ramane de vazut .

In orice caz pentru istoria loviturilor de stat, ce s-a intamplat in aceste zile, va fi deosebit cum s-a salvat  un presedinte chemand populatia in strada cu ajutorul internetului.Ramane, insa , o amaraciune mare si durere ,moartea  sutelor de nevinovati, dintre care  unii stiau ca veneu la un exercitiu militar iar altii nu prea stiau ce trebuie sa apare.                        

×
Subiecte în articol: turcia puci lovitura de stat