x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Cu lenjeria electorală la vedere

Punctul pe Ei. Cu lenjeria electorală la vedere

de Dan Dumitrescu    |    18 Oct 2016   •   15:00
Punctul pe Ei. Cu lenjeria electorală la vedere

Campania electorală este perfect adaptată sezonului. Politicienii, cei declarați și cei care încă mai lucrează sub acoperire, gospodăresc asiduu la conservarea murăturilor politice pentru încă un mandat. Iar rețetele momentului sunt jucăușe rău de tot. Se apelează la legume noi în speranța că acestea vor mai potoli cumva damful hârdăului tradițional.


Lozinca rotației la putere este la fel de înșelătoare ca identitatea ideologică a partidelor. De aceea, așa-zișii tradiționali sunt chinuiți de forțarea aparențelor. Își screm ei toate resursele de care sunt capabili pentru a părea altfel decât sunt. Forțează icnit fraze mincinoase pentru a mima distanța față de sanț. Dacă ar fi cinstiți, dacă ar rămâne la esența care-i caracterizează, discursul lor s-ar reduce la ”Ba, pe-a mă-tii”. Curvăsăreala cărnii pare, în aceste condiții, mai cinstită decât curvăsăreala politică. De aceea cred că n-avem decât să preferăm înfometați ai puterii cât de cât rezonabili pentru a nu avea parte de hămesiți.


Vorbeam mai sus despre propagandiștii electorali care lucrează sub acoperire. Este evident că sunt instituții care se insinuează perfid în campania electorală. Regiile puse la cale de acești mânari reprezintă un real pericol. Pentru că acoperiții și cei susținuți de aceștia nu au alt scop decât întemeierea monolitului dictatorial. Și în acest caz votanții au de ales între două rele,  evident fiind faptul că preferabil ar fi ca puterea să fie echilibrat repartizată între instituțiile de forță ale statului.


Deruta actualei campanii electorale este accentuată și de un alt element. Au apărut în peisaj niște subgrupări politice care bagă la înaintare o propagandă grețoasă. Printre acești profesioniști ai minciunii se insinuează și scurgerea tehocratică. Evaluarea corectă a acestor trepăduși ai politicii are în vedere un alt reper. Este absolut necesar ca înainte de a-i evalua să știm ce hram poartă tăticii care-i ghidonează și pe ce tărâmuri sălășluiesc acești tătici.


Lenjeria electorală s-a afișat deja în toată splendoarea ei. Nicio spălătorie nu-i face față. Nouă nu ne rămâne decât să descifrăm între realitatea de fapt și iluzie.  

 

×