x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Dan Diaconescu și dezavantajul notorietății

Punctul pe Ei. Dan Diaconescu și dezavantajul notorietății

de Dan Dumitrescu    |    05 Mar 2015   •   13:22

Dan Diaconescu a intrat în pușcărie. Acea pușcărie ce reprezintă moment de maximă încercare pentru orice rândaș al vieții. Necazurile neștiuților se consumă însă departe de informația publică și, în consecință, nu generează cine știe ce reacții. Dan Diaconescu, în schimb, plătește tribut notorietății. Arestarea este acompaniată de comentarii, reacții și poziționări divergente care deseori depășesc orice măsură. Fiindcă subiectivimul, așa cu ne-a obișnuit, face multe victime.
   
Nu comentez reacțiile echilibrate ale jurnaliștilor care abordează subiectul arestării lui Dan Diaconescu. Și nici nu vreau să intru serios în subiect. L-am cunoscut foarte bine pe Dan încă de pe vremea în care și-a petrecut junioratul în presă, la Curierul Național. L-am cunoscut foarte bine și aș putea deveni oricând victimă a subiectivismului. Prefer să-i observ pe amuzanții care se recomandă cu nejustificată prețiozitate colegi de breaslă cu Dan Diaconescu. Reacțiile acetor venetici ai profesiei pendulează cu o lejeritate prostească între adularea maestrului și arderea pe rug a ereticului. Lăudacilor le spun că, spre deosebire de ei, Dan Diaconescu gestionat cu inteligență și profitabil florile de spirit (în definiția lui Carlo Goldoni). Iar pe încordații care bagă mânie proletară în discursurile lor acuzatoare îi invit la oglindă. Acolo, în fața oglinzii, ar putea afla acești realiticiști cât de urâtă le este strâmbătura. Cât de urâtă este strâmbătura acelor televiziști – mai matinali, mai de prânz sau mai din noapte – care se oftică doar pentru faptul că lui Dan Diaconescu i se oferea, justificat, mai mult decât li s-a oferit lor vreodată.
   
Reacții la arestarea lui Dan Diaconescu au băgat, prin uniuni comice, și politicienii exilați în minorități nesemnificative. Pempiștii și fenechiștii s-au cuplat sub umbrela unor interese bine limitate. Dar dacă va expira și libertatea provizorie a tătucului lor ideologic, dacă și cei de la răcoare se vor gândi la o oarece fuziuni, atunci partidul de-afară va deveni o nimica toată. Va fi strivit de greutatea liderilor care vor forma partidul dinăuntru.
   
În fine, Dan Diaconescu a intrat la pușcărie. Nu-mi permit să-l judec acum. Aștept să discutăm în libertate. Să discutăm și să aflu că Dan a fost și în pușcărie atât de inventiv încât a reușit să facă, pe cât posibil, mai ușoară trecerea timpului.   

×