x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. DNA să vină să și-o ia!

Punctul pe Ei. DNA să vină să și-o ia!

de Dan Dumitrescu    |    12 Mar 2017   •   19:39

Streașina epoletică a serviciilor a renunțat să mai lucreze, deocamdată, în acoperirea năzbâtiilor de la DNA. De la denunțarea colaborării binomale și după forțarea retragerii lui Coldea, intemperiile de tot felul o fleșcăiesc tot mai urât pe doamna Kovesi. Am aflat astfel că șefa DNA este mincinoasă. Dar am putea fi oarecum îngăduitori cu tăinuitoarea colaborării DNA-SRI câtă vreme minciuna era obligație contractuală. Îngăduința nu mai funcționează însă atunci când micuța plagiatoare dă cea mai autentică definiție abuzului în serviciu. Sigur, n-am fi îndrăznit să vorbim noi, niște novici, despre practica abuzivă. Dar atunci când Curtea Constituțională învinge echipa Codruței Kovesi cu categoricul scor de 8–1 cred că avem dreptul la comentarii. Mai ales atunci când în favoarea DNA nu a punctat decât ”partenera” Livia Stanciu, înalta judecătoare recomandată public de Mariana Rarinca.

Faptele sunt fapte. Și aceste fapte argumentează printre microbiștii statului de drept... suspiciunea rezonabilă conform căreia șefa DNA ar trebui să demisioneze. Mă tem însă că mândruța nu se lasă cutreierată de astfel de porniri. Fiindcă o asemenea decizie i-ar dezamăgi pe azilanții diplomatici care au identificat în Codruța Kovesi cel mai cel suport pentru coronițele de ieftină papetărie. Sunt și partinici pe care eventuala demisie i-ar păgubi de propaganda electorală a cătușelor. Nici chiriliștii stradali nu vor accepta de bună voie să elimine din repertoriu chestia aceea cu ”să vină să vă ia”. Și apoi mai funcționează un argument care poate exclude la modul cel mai serios varianta demisiei. Demisia este un gest de onoare...

Consecința stărilor de fapt mai sus expuse este una singură. Doar varianta demiterii mai aduce o rază de speranță. Iar inițiativa în acest sens nu are decât două surse. Președinția sau Ministerul Justiției. Nu mă aștept însă ca meditatorul fizic de la Cotroceni să-și părăsească inerțiile. De aceea ar trebui să fie el stimulat de propunerea ministrului de la Justiție. Dar și o asemenea variantă este condiționată. Liviu Dragnea ar trebui să renunțe la temătoarea-i expectativă. Să acționeze curat și responsabil. În cazul de față mi-ar plăcea să-l aud scandând:  DNA să vină să și-o ia! Fiindcă DNA, ca instituție curată, n-are nicio vină. DNA, ca instituție curată, poate să-și ia la întrebări, după demitere, chiar și foștii șefi.

×