x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Fotbalul maidanului natal

Punctul pe Ei. Fotbalul maidanului natal

de Dan Dumitrescu    |    25 Noi 2013   •   10:07

Liga lui Iorgulescu și-a luat la purtare fotbalul ei cel de toate zilele. Competiția internă s-a reluat cu meciuri de meciuri, care de care mai specifice și mai cotonoage. Dar, oricât de împiedicată ar fi trânta de pe maidanul natal, ceva merite tot îi mai găsim. Unul dintre ele ar fi acela al stârnirii către polemică. Iar la această probă nu ne întrece nimeni. Suntem mondiali. Nu ne poticnim nici atunci când suntem bântuiți de sărăcia argumentelor. Băgăm cu talent înjurătură cât cuprinde, iar drojdia minciunii umflă piepturile cioflingarilor până la dimensiuni everestice.
   
Meciul Concordiei cu Săgeata a avut o primă repriză derutantă. Parcă fiecare dintre echipe lăsa intenționat garda jos. Pentru a-i face de râs pe ratangii ratangiilor din tabăra adversă. Concordierii au marcat însă, în repriza secundă, de patru ori. Cât Barcelona într-un meci întreg. Prilej pentru Diminutiv Chirilă să ne explice cât de subțire este distanța pe care o mai are de parcurs până la înălțarea sa pe cele mai înalte culmi de civilizație și progres.
   
Repetiția europenelor a fost, oarecum, mai aproape de definiția jocului. Pandurii și Steaua au pus-o de-o egalitate bine justificată. Gazdele au fost premiantele primei reprize. Steaua a luat prim-planul reprizei secunde. Rezultat corect: 1–1. Dar adevărul, oricât ar fi el de adevărat, nu generează neapărat recunoaștere unanimă. Laurențiu Reghekampf, un prieten al Diminutivului, a declarat după meci că el n-a văzut în teren decât o singură echipă care a încercat să joace fotbal. Trec peste observația că, de-ar fi fost precum spune, ar trebui să răspundă la o întrebare. De ce n-a câștigat echipa aia care a fost singura jucătoare din teren. Dar nu aștept răspuns fiindcă n-are de unde veni. Mă îngrijorează însă diagnosticul reclamat de afirmația antrenorului stelist.
   
Adversarii Stelei supralicitează presupuse culise ale fotbalului în interes propriu. Dinu Gheorghe, un astral exagerat de competent, îl contrazice pe Reghe. El spune, pe după o perdea destul de transparentă, că Steaua n-a câștigat la Tg. Jiu chiar dacă gazdele au încercat s-o ajute. Vameșul a făcut referire concretă la Paraskevas. Tot el, acest dibaci descoperitor al trântelilor din fotbal, a averizat asupra punerii la cale a unui alt meci bazat pe aranjamente. Cel dintre Vaslui și Ceahlăul. Le știe Dinu Gheorghe pe toate. Și mă întreb. Dacă n-ar mai fi blaturi, ce-ar mai ști Dinu Gheorghe despre fotbal?
   
Meritele ponosite ale trântei de pe maidanul natal sunt evidente. Cu asemenea obiceiuri și asemenea personaje fotbalul nostru va fi tot mai des refuzat la export.

×