x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Marșurile spontaneității îndelung chibzuite

Punctul pe Ei. Marșurile spontaneității îndelung chibzuite

de Dan Dumitrescu    |    30 Ian 2017   •   15:50
Punctul pe Ei. Marșurile spontaneității îndelung chibzuite

Bocetul străzii devine tot mai impresionant. Erecția emotică a adunat în aceeași teacă victime ale bunei credințe și eretici pe care doar înălțarea pământeană îi lucrează la interes. Ale lor, ale înhăitaților în lupta pentru putere, erau iluziile conduse pe ultimul drum de marșurile funerare ale ultimelor duminici. Și, indiferent de ce parte a catafalcului politic te-ai situa, puțină emoție nu strică. Nu poți rămâne insensibil când observi cum baritonii de altădată își schimonosesc protestele prin interpretări sopranice, interpretări împrumutate de la civilii înregimentați oengistic.

Performantul cel mai performant în materie de farafastâcuri politice rămâne Klaus Iohannis. Primarul de Sibiu a promis să cadențeze PAS cu PAS pe calea victoriei. Dar pentru atingerea înaltului obiectiv avea el nevoie și de o lenjerie partinică adecvată. Lenjerie pe care și-a croitorit-o la fel de ritmat, adică crac cu crac. A fost la început PNL-ul, a urmat USR-ul și, pentru siguranță maximă, cele două imaginări ale forței politice au fost bazonate tehnocratic de croitorașul cel viteaz. Această joaca de-a puterea și-a dat însă obștescul sfârșit în proba votului. Acești indivizi care nu și-au petrecut copilăria-n vremea ei au ajutat niște aproximativi să preia puterea și a trimis în revoltă stradală morții vii ai politicii. Care rămân simpatici fără intenție și care se dau în spectacol fără nicio reținere deoarece pentru ei nu s-a inventat încă acea rușine capabilă să-i ascundă.

Spontaneitatea îndelung chibzuită a dat farmec primei duminici protestatare. Fiindcă, la fel de spontaneic, s-a dedat străzii și Klaus Iohannis. Împotriva dedeochiului președintele și-a luat jacă roșie. Dar și vestă antiglonț. Și, în fond, riscul nu mai contează când dorul de case te pune la cale. S-a filmat cu o pancartă pro-Kovesi, a scrâșnit câteva negândite și s-a relocat prezidențial. În cea de-a doua duminică, prezidentul a dat dorul de case pe dorul de casă. S-a parcat familial, la Sibiu, și a lăsat prim-planul mai joșilor săi. Bălaiele de la PNL au discursat de la distanță despre menirea străzii. Nicușor Dan s-a petrecut în mijlocul mulțimii mai vesel decât oaia Adei Milea. S-a selfizat abundent și tehnocrația care, pe deasupra, a mai dat și cu pruna-n demonstranți. Demonstranți care, dacă mai aveau ceva de spus, de-adevăratelea și pe proprie răspundere, nu mai aveau loc de vedetele și vedeții poltichiei.

 

×