x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Putin – Băsescu, valuri în Marea Neagră

Putin – Băsescu, valuri în Marea Neagră

de Dan Constantin    |    28 Iul 2014   •   21:39

Putin anunţă un program substanţial de modernizare a flotei militare ruseşti din Marea Neagră. După ocuparea Crimeei şi ieşirea din chingile acordului cu Ucraina, semnat în 1997, care limita dotarea flotei din baza de la Sevastopol la 30 de nave, era evident că aici se vor produce schimbări rapide. Modernizarea flotei militare a Rusiei a început de câţiva ani, acum sunt livrate unităţi importante. 26 de nave au fost puse la apă; şapte au fost livrate marinei; alte 60 de nave sunt în şantiere iar pentru 11 sunt lansate comenzi. Submarine strategice, nave cu propulsie nucleară, crucişătoare, portavioane, sunt punctele nodale ale acestui program de creştere a capacităţii de luptă care are priorităţi declarate în Marea Neagră. Baza de la Sevastopol se află la doar câteva ore de marş de apele teritoriale româneşti şi devenim ţară în contact direct cu forţele militare ale Rusiei.

Declaraţiile lui Putin vin să statueze o doctrină militară care vizează stabilirea unui nou echilibru de putere în zone strategice mai întinse decât anunţa Rusia în urmă cu cinci ani. Vremea parteneriatului NATO-Rusia pare istorie deşi, formal, punţile nu sunt rupte. Nici un nou Război Rece nu este declarat, deşi sunt forţe care doresc chiar mai mult.

Poziţia României a devenit mai sensibilă odată ce “portavionul Crimeea” a arborat steagul Rusiei. Există şi la Bucureşti vectori de putere care, cel puţin verbal, militează pentru a pune România pe picior de război într-o situaţie militară comparabilă cu anul 1941.

Analizele nu pot fi similare. Basarabia, smulsă prin Pactul Ribentropp-Molotov, are poarta deschisă spre integrarea în Europa. România face parte dintr-o alianţă politico-militară cu mult mai puternică, dar şi mai logică decât coaliţia de război din 1941, impusă de Hitler.

Un război al declaraţiilor, pornit de la Cotroceni împotriva Rusiei doreşte să-l pună la punct, paradoxal, nu doar pe Vladimir Putin, ci şi pe aliaţii din NATO din “Vechea Europă”. Băsescu Traian este foarte vocal când susţine creşterea nivelului de sancţiuni aplicate Rusiei dar trimite săgeţi direct ţintite spre “mercantilii” de la Berlin, Paris sau Roma care au schimburi economice substanţiale cu Moscova. Subit uită să facă însă remarci critice la prietenul Victor Orban care priveşte mai flămând la Transilvania decât inamicul din Crimeea, şi dă verdicte de autonomie chiar în tabăra de vară de la Balvanioş, la 40 de kilometri de Braşov. 

Peste puţin timp vom sărbători Ziua Marinei. Este un prilej să analizăm ce opunem ruşilor în Marea Neagră în cazul unei încleştări. Aceleaşi  întrebări le au şi bulgarii care au avut timp de decenii bazele militare de la Varna şi Burgas deschise marinei militare sovietice. 

Băsescu Traian umblă cu tinicheaua de coadă a scandalului Bercea Mondial dar bate toba războiului prin Europa.

În locul unor analize lucide şi a unui program adecvat şi realist de modernizare a flotei militare din Marea Neagră, preşedintele a ales să facă doar jocurile marinăreşti. Deliciul de a prinde godacul agăţat la capătul bârnei unse cu vaselină pare mai ofertant decât bilanţul celor zece ani de mandat în care Marea Neagră a fost doar un mal la care fratele Mircea şi-a derulat afacerile.

Băsescu vrea să se ascundă după vorbele arţăgoase, pasând răspunderea frontului din Marea Neagră spre NATO. După ce a lăsat România fără flotă civilă, Băsescu raportează, după zece ani, câteva straturi de rugină în plus la flota militară. De Ziua Marinei, un nou strat de vopsea care să dea lustru sărăciei flotei poate să fie prezentat publicului drept blindaj.


×