x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Refuzul PSD îi poate ridica mingea la fileu pseudo-preşedintelui Klaus Iohannis

Refuzul PSD îi poate ridica mingea la fileu pseudo-preşedintelui Klaus Iohannis

de Serban Cionoff    |    05 Oct 2021   •   19:24
Refuzul PSD îi poate ridica mingea la fileu pseudo-preşedintelui Klaus Iohannis

Zarurile au fost aruncate! Cu 281 de voturi-0 voturi împotrivă și 0 abțineri!-, deci cu mult peste cele 234 de care era nevoie, guWERNul marionetă Cîțu a fost trimis la plimbare. Logic și firesc, este ca pseudo-președintele Klaus Iohannis să convoace partidele parlamentare la consultări și, apoi, să decidă soluția pe care o va considera cea mai nimerită. Știm, însă, foarte bine, după atâtea și atâtea experiențe dezamăgitoare, că aceste consultări sunt doar formale, fiindcă, până la urmă, tot ceea ce vrea chiriașul din Dealul Cotroceni se face. Drept care se poate pune întrebarea:la ce bun acest joc de-a consultările și de ce, o formațiune politică serioasă, care dorește cu adevărat să mai facă ceva pentru a scoate țara din criză să își mai piardă timpul exact cum o spune și înțelepciunea românească: "Geaba vii, geaba te duci/Geaba rupi bieții papuci"?

 Privind lucrurile din această perspectivă, este de înțeles de ce, până acum, refuză PSD să meargă la simulacrul de consultări. Dar, numai din acest punct de vedere, fiindcă în situația în care PSD va lipsi de la consultări, asta îi va oferi pseudo-președintelui un fragil, dar profitabil alibi. Adică motivul de care avea nevoie pentru a arunca vina prelungirii crizei multiple în care se afundă țara în seama acestui partid și a partidelor care au inițiat moțiunea de cenzură. ,,Vedeți- va clama, mai mult ca sigur, pseudo-președintele, eu i-am invitat pe cei de la PSD la consultări, dar ei fug de răspundere!’’ Slogan care,cu siguranță, va fi numaidecât preluat și  trâmbițat de propaganda aservită. Având nu chiar puține șanse de a fi crezut de către anumite segmente ale opiniei publice care, încă, ezită să se situeze de o parte sau de alta. Situație în care, oricâte explicații raționale și corecte ar aduce liderii PSD, pentru a ne lămuri de ce nu a dorit să mai achieseze la mascaradă, minciuna lansată din cabinetele de peste drum de Statuia Leului va fi mai greu de demolat. Nefiind exclus ca acest refuz să fie taxat ca un ambâț al liderilor PSD, dacă nu chiar ca o dovadă de ,,cinism’’, că tot a folosit astă seară domnul Klaus Iohannis termenul. Fumigenă care, revin și întăresc, ar putea să aibă deloc neglijabile șanse de a fi crezută de către anumite segmente ale opiniei publice aplecate mai mult către produsele propagandei emoționale și nu către argumente corecte și raționamente solid construite.

 În schimb, cred că, dacă vor decidă să meargă la aceste pseuo-consultări  cu o propunere de premier și cu priorități realiste pentru un program optim de guvernare, dar, mai mult ca sigur, ulterior vor constata că din nou au vorbit la pereți, atunci, cu siguranță, liderii PSD vor avea la dispoziție încă un set de foarte convingătoare dovezi că  respectă instituția Președintelui României, dar numitul Klaus Iohannis nu  știe sau nu vrea să răspundă cu aceeași monedă. Ceea ce, cu siguranță, va atârna extrem de greu în balanță. Evident, în defavoarea pseudo-președintelui Klaus Iohannis! În acest fel, PSD și opoziția adăugând noi argumente pentru a motiva suspendarea acestuia din funcția de care, și așa, a abuzat peste măsură. Suspendare care,evident, va veni după organizarea alegerilor anticipate care să dea  un Legislativ pe măsura realului raport de forțe din viața politică a țării.

 Acestea ar fi câteva dintre motivele pentru care, ca simplu cetățean, consider că nu neparticiparea la consultări reprezintă soluția optimă  la care ar trebui să recurgă PSD pentru ieșirea din criză.    Desigur,ideologii și strategii PSD vor fi având argumente pro și contra în baza cărora au recomandat soluția neparticipării la consultări, dar îmi permit să cred că nici scenariul pe care l-am prezentat nu poate fi ignorat. Dimpotrivă, cred și rămân la credința că el ar trebuie pus în balanță cu scenariul neprezentării, după care, făcând o comparație între  șansele și a riscurile pe care le implică fiecare dintre ele, să se ia o decizie care să răspundă cel mai bine așteptărilor și încrederii noastre. 

×