x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Rezultatele votului din 11 decembrie. Cum și de ce

Rezultatele votului din 11 decembrie. Cum și de ce

de Radu Tudor    |    13 Dec 2016   •   07:50
Rezultatele votului din 11 decembrie. Cum și de ce

Câteva concluzii după votul de ieri:

Victoria categorică a PSD se datorează în primul rând strategiei lor de campanie, bazat în mod obsesiv pe evitarea conflictelor și mediatizarea programului de guvernare. În plus, demonizarea acestei formațiuni din partea adversarilor politici dar mai ales instituționali a ridicat mult scorul partidului. Mulți au văzut PSD ca pe o victimă, iar șefii instituțiilor de stat care au “călărit” cu predilecție liderii acestui partid au o contribuție majoră la votul pro-PSD. Exact pe dos față de cum și-au propus.

PNL a făcut o campanie dezastruoasă, bălbăită, cu figuri nepopulare, cu sloganuri fără impact, cu repetarea unor clișee obsedante. Cu eliminarea lui Blaga, călărirea calului mort Cioloș, promovarea nefericitului Falcă si alocarea a 500.000 euro pentru omul lui Băsescu să preia pe ultima sută campania PNL. Toate astea, plus gafa uriașă a lui Cioloș cu jignirea Antena 3 și decizia neinspirată a președintelui de 1 decembrie, au dus PNL cu 12 procente mai jos decât obținuse acum șase luni, la locale.

USR a obținut un scor bun, pentru un partid nou, fără structuri teritoriale, bazat mult pe net și Facebook. Un semn uriaș de întrebare pentru Kantar/TNS, compania care dă și audiențele tv, și care în ultimul sondaj a dat USR la 19%. Dacă și audiențele tv sunt măsurate la fel, începem să înțelegem suspiciunile justificate privind aranjamentele necurate bănuite în privința audiențelor tv zilnice. Vom investiga serios acest aspect.

ALDE a obținut mai puțin decât era prevăzut, dar intra în Parlament, face parte din majoritate și va fi vizibil. Pentru un partid în care doar Tăriceanu și înca 3-4 țin standardul, nu e rău. Restul se țin de pantalonii liderului.

UDMR la locul său, nimic nou. Electorat constant, campanie bazată pe efort venit din afara țării, evident neconstituțional. Asta e, nimeni nu vrea sa vadă asta.

PMP intră – din pacate – în Parlament. Formațiunea ce are ca emblemă cel mai corupt, nedemocratic și respingător personaj din ultimii 25 de ani. E o mare nedreptate ca acestă structură toxică să fie parlamentară, dar acesta e votul democratic și trebuie respectat.

PRU rămâne pe dinafară cu un scor binemeritat pentru xenofobia și naționalismul ieftin, de inspirație ceaușistă, promovat în stil OTV. Un semn de sănătate din partea electoratului, care a înțeles că înjurarea străinilor înseamnă ignorarea istoriei moderne de 150 de ani a României (exceptând gaura neagră a comunismului, când aveam parte de aceeași retorică de inspirație moscovită).

O mențiune specială pentru sondajele Avangarde: toate cifrele menționate în campanie și la exit-poll au fost deplin confirmate de rezultatele oficiale de la BEC. CURS-Avangarde a dat rezultate exacte și în 2014 la prezidențiale, iar cu bilanțul din 2016 devine cel mai credibil institut de sondare a opiniei publice. De 20 de ori mai prost plătit decât IRES-ul lui Dancu. Și poate de aceea mai onest în cercetarile de piață.

×