x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Să-i ascultăm!

Să-i ascultăm!

de Sabina Iosub    |    11 Ian 2016   •   07:46
Să-i ascultăm!

Mărturisesc că m-am îndopat cu filme în pauza dintre ani. De toate! Comedii, seriale, drame, chiar şi SF-uri, orice am prins, am văzut! Printre ele, un film despre jurnalişti. Spotlight! Povestea anchetei jurnalistice care a zgudit din temelii America şi Vaticanul: abuzurile sexuale asupra copiilor ale preoților catolici.

O anchetă pentru care echipa de la Boston Globe a primit premiul Pulitzer. O poveste de succes care însă a avut la bază o ratare.

Chiar şeful echipei care a demascat oribilitățile preoților, cu mulți ani înainte, pur şi simplu, nu a simțit subiectul, nu l-a urmărit, nu a cerut o anchetă şi nu a băgat în seamă o cutie de probe – la propriu - care i-au stat sub ochi. Ce mai, a ratat într-un mare fel înainte să devină, împreună cu echipa lui, un punct de referință în istoria jurnalismului de investigație!

Profesional - o greşeală greu de îndreptat, uman -, o greşeală care a permis alți ani de abuzuri.

În redacție, printre primele mailuri ale începutului de an, unul venit dintr-un oraş din Ardeal. În mail, fotografia unui cort instalat în mijlocul terenului de fotbal al satului.

Alături, o întrebare: de ce nu spuneți adevărul? Omul care o trimisese era convins că acel cort, cam de nuntă aşa, a fost instalat ca să-i adăpostească pe sirieni. Şi era înspăimântat, dar şi convins că toată lumea ascunde adevărul.

Nu zâmbiți! În spatele fiecărui mesaj stă o poveste, o dramă, o spaimă, o veste, un om care vrea să comunice ceva. La Boston sau la Bragadiru, cineva va avea întotdeauna ceva de spus lumii. Depinde doar de noi să-i auzim, să nu-i ignorăm. Nu toate poveştile aduc premii, dar toate aduc încredere. Să-i ascultăm!
 

×