x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Scena politică şi actorii ei

Scena politică şi actorii ei

de Ion Iliescu    |    30 Iul 2014   •   17:03
Scena politică şi actorii ei

Scena politică românească se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale. Cea mai mare agitaţie este la "dreapta” spectrului politic. Pun ”dreapta” între ghilimele, pentru că lucrurile trebuie judecate nuanţat. ”Stânga” şi ”dreapta” au acum alt conţinut şi alte conotaţii faţă de ce reprezentau cu ani în urmă. În acest moment, ele descriu mai degrabă iluzii, nu realităţi. Renunţarea la ideologie şi mimarea unor identităţi lipsite de conţinut reprezintă principala slăbiciune a politicii româneşti. De aici şi alianţele sau fuziunile între partide care ar lăsa perplex orice observator obişnuit cu norma.

Nici alianţa spre fuziune dintre PNL şi PDL nu este mai mult decât o încercare de a găsi un vehicul electoral pentru un candidat încă nenumit, al unei părţi a forţelor politice româneşti. Acest vehicul electoral poate funcţiona, sau nu. Nu există garanţii în acest sens. Experienţa eşuată a altor construcţii de acest gen stă mărturie: Alianţa Dreptate şi Adevăr nu a funcţionat mai mult decât USL. şi încă nenumitul partid ”de dreapta” are toate şansele să sucombe înainte de a se naşte, în funcţie de rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Ideologiilor clasice, care nu sunt moarte, ci doar trec printr-un proces de aducere la zi, li se substituie, în grabă, una sui-generis: cea a puterii. De fapt, toată zbaterea politicului are un singur obiectiv: cucerirea puterii. După care nu mai urmează nimic. Iar dacă ”puterea” este exercitată şi se împarte între mai mulţi, atunci eşecul este garantat, oricât de zdrobitor ar fi fost scorul electoral al respectivei alianţe.

Aceasta este principala cauză a proastei guvernări. Pentru că a lua puterea este fără îndoială un obiectiv al oricărui partid politic. Dar a exercita puterea, în logica servirii interesului public, înseamnă a guverna bine. De asta mulţi se întreabă cât din agenda publică se regăseşte pe agenda viitorului partid ”de dreapta”. Pentru că el s-a format prin voinţa unor lideri, efemeri, până la urmă. Nu s-a văzut prea mult entuziasm la baza forţelor ”coagulate”. Dimpotrivă. Deci ce şanse sunt ca această construcţie să aibă o viaţă mai lungă decât precedentele?

Soluţia ar fi întoarcerea la ideologii, şi renunţarea la a face din partide doar simple instrumente pentru a beneficia de ”plăcerile” guvernării. Când va fi clară diferenţa dintre stânga şi dreapta, când va fi clar ale cui interese sunt promovate de fiecare partid, abia atunci vom avea premisele însănătoşirii scenei politice româneşti. Până atunci va fi doar un trist carnaval al alianţelor ce se nasc şi pier.

×