x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Șefii Europei vânează Pokemoni

Șefii Europei vânează Pokemoni

de Dan Constantin    |    23 Aug 2016   •   07:50
Șefii Europei vânează Pokemoni

Luni, la ceas de seară, în largul Mediteranei, lângă Napoli, simpaticul Renzi îi are invitați la o masă de pește pe șefii Germaniei și Franței. O trilaterală în căutarea răspunsurilor care nu se arată la problemele tot mai presante ale Europei. Poziția comună a celor ,,Trei mari” ar putea să dea o linie coerentă reuniunii de toamnă a celor 27 din 16 septembrie de la Bratislava.

Protecția cetățenilor, grav amenințată de valul terorist, și o sustenabilitate a creșterii vor fi punctele principale pe agenda reuniunii UE. Frontex are în constituire un corp de pază a frontierelor externe, la care România are de apărat o graniță de peste o mie de kilometri. Care sunt resursele alocate de la Bruxelles pentru acest efort la care suntem angajați din plin fără a avea avantajele Schengen? De la Ministerul Justiției și de la Interne, care gestionează problema siguranței cetățenilor, dar și integrarea instituțiilor de forță în paza frontierelor nu sunt informații în acest sens.

Nici de la Fonduri Europene și nici de la Economie nu vine vreo lumină care să poziționeze Bucureștiul cu proiecte specifice, interesante pentru partenerii europeni. Planul Juncker - cu investiții de 315 miliarde euro prin factori de multiplicare - trece pe lângă noi fără ca tehnocrații din Palatul Victoria să dea vreun semn că suntem conectați la facilitățile de stimulare a industriei numerice sau reconversiilor din energetică. La Bratislava, potrivit agendei preliminare, se angajază discuții legate de capacitățile de plantare a noilor tehnologii în industria de apărare europeană. Ce propune ministrul Borc în afară de eforturile disperate de a proteja de la sechestul legal averea lui Tender de la Ghimbav? Nu știm încă cine va reprezenta România la Bratislava; nu se mai discută public mandatele la reuniunile la vârf. Președintele s-a pierdut prin Germania, la rude, Cioloș are strategii proprii de supraviețuire politică. Puțini lideri din Europa se avântă să clarifice relațiile europene după Brexit și loviturile de la Ankara. Mersul prin necunoscut, căutând ținte fugare, îi aduce pe șefii Europei în poziția de vânători de Pokemoni.

 

×