x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Stagiunea de vară a cabalei Băsescu-DNA

Stagiunea de vară a cabalei Băsescu-DNA

de Petru Calapodescu    |    31 Iul 2013   •   16:44

Sătul, probabil, de interminabilele şi tot mai agresivele atacuri pe toate planurile, venite din partea lui Traian Băsescu, Victor Ponta a răbufnit miercuri, afirmând că, în timp ce el dă românilor pâine, locatarul de la Cotroceni le dă circ din belşug. Premierul făcea trimitere la strategia cu ajutorul căreia împăraţii romani încercau să evite revoltele, oferind populaţiei "panem et circenses". Victor Ponta face, însă, o greşeală. La Roma, o singură persoană - imperatorul - oferea poporului şi pâinea şi circul, pe când la Bucureşti, graţie "pactului de coabitare", avem de-a face cu o aberantă "diviziune a muncii": premierul e responsabil cu hrana amărăştenilor, în timp ce clovneriile şi le-a asumat Băsescu, cu vechea-i abilitate de a nu face nimic bun, dar de a persifla, batjocori şi chiar acuza vehement eforturile pe care le fac alţii, spre a cârpi barcazul găurit în care regimul portocaliu a transformat ţara. Nu ştiu ce efect benefic pentru cumpărătorii români, care-şi umflă burta cu pâine nu de plăcere, ci din cauza sărăciei, va avea măsura anunţată ieri ca primind cu greu acceptul FMI, anume reducerea TVA la pâine la 9%. Eu unul, ca şi nu puţini economişti de marcă, sunt sceptic că evazioniştii din panificaţie (70% din producţie e sustrasă impozitării) îşi vor scoate afacerea la suprafaţă şi-şi vor plăti taxele. Mai ales nu cred că brutarii şi negustorii vor ieftini pâinea, mai curând grăbindu-se să bage în buzunar profituri suplimentare. Reducerea TVA ar putea fi benefică, dacă, simultan, ar fi pus la treabă şi Fiscul, iar evaziunea ar fi sancţionată drastic nu cu nişte amenzi modice, ci prin închiderea afacerii respective. Ar fi, de bună seamă, o măsură eficace, dar mă tem că nu există ceea ce ne-am deprins să numim "voinţă politică", dincolo de declaraţii sforăitoare, spre a jugula evaziunea fiscală. Ai cărei practicanţi râd cu gura până la urechi de declaraţiile guvernamentale belicoase, dovadă scăderea severă în acest an a veniturilor din taxe şi impozite.

Dar - dacă zbaterile lui Victor Ponta şi ale Cabinetului său de a aduce fonduri la Buget, de a susţine financiar domenii aflate aproape în colaps, cum e Sănătatea, de a îndeplini fie şi parţial programul economic şi social propus de USL şi aprobat de Parlament sunt o muncă de Sisif - responsabilul cu circul, Traian Băsescu, dă dovadă de o vivacitate depăşind orice limită. Inclusiv pe aceea a bunului simţ. Atacurile sale contra lui Ponta şi a miniştrilor săi au început încă de astă iarnă şi s-au intensificat imediat după publicarea, în sfârşit, a rezultatelor recensământului. Care confimă că Băsescu a rămas preşedinte doar prin impunerea de către CCR a unui cvorum nereal, ca să nu zic fals, şi, ca atare, ocupă fără legitimitate fotoliul de preşedinte. Paradoxal, tocmai în acest context, în loc să stea cu capul la cutie şi să-şi numere zilele  rămase din mandat, Băsescu a trecut de la ofensiva prin intermediul conferinţelor de presă (nu ştiu mulţi oameni care să-i fi suportat cu atât stoicism ca Victor Ponta zoaiele şi insultele) la pasul următor: recâştigarea poularităţii. Se fâţâie, cu grele costuri bugetare, pe la festivaluri de brânză, pe la ţapi cu bere, pe la sindrofii bine regizate, îmbrăţişându-se cu toată lumea şi scoţând din guşă numai venin la adresa actualei puteri. Din nefericire, oamenii uită prea repede că el e cel care le-a hăcuit veniturile, le-a înjumătăţit pâinea, le-a blocat accesul la sănătate, la viaţă, în ultimă instanţă. Ce vrea Băsescu din toate aceste turnee doar aparent comice? Simplu: recâştigarea aderenţei naivilor, un vot e un vot, în, ca întotdeauna, beneficiul personal. Vin alegerile europarlamentare şi doar n-o să-şi lase "goggoşica" fără mandat. Vin şi alegerile prezidenţiale şi nu-i e indiferent cine-i va succeda, mai ales că speră ca încropeala sa numită "Partidul Mişcarea Populară", oricât de absurd ar părea, să ajungă la putere înainte de 2016, prin erodarea USL, supusă atacurilor zilnice.

Atacuri în care, nici nu-i de mirare, vârf de lance este DNA, demonstrându-se că a ştiut Băsescu de ce a tras cu dinţii de numirea Codruţei Kovesi. Este orice, dar în nici un caz nu e o marcă a unui stat de drept, înverşunarea şi graba cu care DNA deschide şi instrumentează dosare ale actualilor guvernanţii, cu bâlciul mediatic aferent. Asta, în timp ce, concomitent, CSM şi DNA au sărit cu bâtele asupra trustului Intact, a ziarişrtlor care nu s-au ploconit în faţa unui preşedinte-inculpat, crezând că arbitrariul şi bunul-plac au, totuşi, o margine. E, însă o iluzie să crezi că imparţialii şefi ai DNA vor cuteza "să pună în lucru" vrafurile de dosare provenind de la Curtea de Conturi sau de la Guvern, dosare dezvăluind, cu cifre şi date, cu răspunderi nominale, jafurile de zeci de miliarde în paguba patrimoniului şi banului public. Nu vor cuteza pentru simplul motiv că ar stârni mânia celui ce le-a semnat numirile. Aşa încât cabala, ale cărei victime, până la urmă, nu sunt Ponta şi Cabinetul lui, ci soarta unei întregi naţiuni, funcţionează mai departe. Ba, acum, când Parlamentul e în vacanţă, ca şi instituţiile europene, "dirijorul" a deschis cu tobe şi alămuri o stridentă stagiune de vară.

×