x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tango cu pandemia în „Noul București”

Tango cu pandemia în „Noul București”

de Dan Constantin    |    30 Sep 2020   •   07:30
Tango cu pandemia în „Noul București”

Cele câteva zile alocate pentru derularea alegerilor locale nu au putut scoate din zona de maxim interes problemele legate de presiunea pandemiei COVID-19 asupra economiei.

Accentul pus pe măsurile de protecție necesare pentru derularea votului din 27 septembrie deschide perspectiva aplicării acestora în majoritatea activităților. Dacă pentru alegeri au fost acceptate adunări cu zeci, chiar sute de oameni înghesuiți unii în alții, fără respectarea „sacrosantei” distanțări, de ce nu vor fi eliminate restricțiile în alte situații? Din martie, reguli stricte au blocat pentru luni participarea la slujbele religioase, chermeze sau spectacole; s-au închis cârciumile și hotelurile.

Pericolul a trecut brusc în 27 septembrie! Va mai reapărea?Autoritățile balansează pe firul subțire dintre planul strict epidemiologic și efectele minime produse asupra economiei. Tangoul cu pandemia este de durată, așa încât dansul va deveni un concurs de anduranță, cu schimbarea partenerilor. Alegerile devin un prilej de aplicare a proverbului cu schimbarea șefilor care produce bucuria tulburaților bipolari...

Pe ringul de dans, tonomatul tocmai a programat melodia „Noul București”, perechile formate din proaspeții aleși își arată talentele.

Instalarea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei deschide robinetul de apă caldă zăgăzuită în cazanele ELCEN de „ciuma roșie”. La fel se vor rezolva în secunda doi și blocajele din traficul Capitalei, și poluarea extremă. Se deschide miraculos „pârtia” pentru continuarea nodului Ciurel. Evident că după ce eliberează Gabriela Firea fotoliul de primar, imediat se termină centura Bucureștiului, metroul se extinde cu viteza din Epoca de Aur, pe care a temperat-o, cine alta decât „panarama”, ultimă întrupare a Elenei Ceaușescu.

Mai mult ca sigur că de Sf. Niculae, Nicușor, ca nou primar general, va asigura bucureștenilor prima tranșă de salarii la nivelul promis de 1.400 de euro. Totodată se ridică și pericolul blocării conturilor primăriei, pentru că pretențiile lui Costanda sunt onorate instant cu banii de la guvern. Nu mai am nicio îndoială că noul viceprimar Vlad Voiculescu intră primul în pâine: foamea îi va fi potolită când se face staroste peste marile spitale ale Capitalei, pe care nu a putut să le „rezolve” din mandatul de tristă amintire de ministru al Sănătății din guvernul Cioloș.

Liota de fomiști aciuați pe culoarele primăriei, să prindă un post în noile scheme, va oferi un spectacol de gală în următorii ani, până își vor mai lărgi curelele de pe burdihan. Cum va instala Plicușorul disciplina și mai draconică în finanțele primăriei, controlate și răscontrolate până acum doar de Ministerul de Finanțe, ANAF, Curtea de Conturi, care o vânau pe Gabriela Firea să nu greșească?

Prevăd un viitor sumbru pentru handbalistele de la CSM, Cristina Neagu și vedetele de talie mondială ale echipei care vor pleca spre alte zări. Teatrele finanțate de municipalitate vor ieși la cerșit pe trotuare, fântânile de la Unirii vor seca. Gratuitățile la transportul în comun, programele de fertilizare în vitro, cabinetele dentare din școli vor mai avea loc în bugetul ajustat , echilibrat după principiile de eficiență declanșate de operațiunea „stop risipei!”? Rămâne să vedem cât de adâncă va fi austeritatea financiară a Noului București, al cărui buget este alocat la principalele capitole pentru subvenționarea transportului public și sistemului de termoficare. Succes!

 

×