x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ucraina. A doua revoluție portocalie?

Ucraina. A doua revoluție portocalie?

de Adrian Năstase    |    28 Ian 2014   •   13:55

Situația internă din Ucraina devine tot mai complicată. Evoluția sa viitoare depinde de raportul de forțe din interior, populația rusă depășind 20%, iar numărul căsătoriilor mixte - în condițiile în care Ucraina a fost alipită Rusiei încă din secolul 17 - fiind extrem de important.

Opțiunile pentru viitor, după destrămarea Uniunii Sovietice, dincolo de ideea reafirmării identității naționale - sunt împărțite și din punct de vedere geografic: în Est - apropiere de Rusia; în Vest - apropiere de Uniunea Europenă. Decizia președintelui Ianukovici de a nu semna înțelegerile de asociere cu UE precum și acordul semnat la Moscova, pentru un ajutor financiar semnificativ și o reducere a prețului la gaze naturale, au generat o reacție populară masivă.

În mod evident, atât Rusia, cât și Uniunea Europenă sau SUA au propriile interese în ceea ce privește deznodământul acestei crize. Și pentru România, pentru motivele cunoscute, este important felul în care evoluează lucrurile.

Unii vorbesc despre o nouă revoluție portocalie. Alții reamintesc felul în care s-a încheiat primăvara arabă și consecințele preocupante din Egipt, Libia sau Siria.

Din păcate, în apropierea țării noastre se dezvoltă un focar de instabilitate iar Rusia - frustrată de destrămarea fostului imperiu - a arătat deja opoziția sa la proiectul Parteneriatului estic, lansat de Uniunea Europeană, (care, în mare măsură, a eșuat la Vilnius), așa cum a reacționat, în 2008, când a declanșat operațiunile militare din Georgia, atunci când s-a pus problema aderării Georgiei la NATO.

În condițiile agravării situației interne din Ucraina, poate că ar trebui găsite rapid unele soluții. În opinia mea, pentru început, ar putea fi avute în vedere:
1. organizarea cât mai rapidă a alegerilor prezidențiale - un test pentru a evidenția o majoritate (altfel, situația poate degenera) și;
2. acceptarea Rusiei, de către SUA și UE în dialogul regional (Ucraina este și la periferia estică a UE și a NATO dar și la periferia vestică a Rusiei)

Patrick Besson se întreba recent în "Le Point", "de ce purtăm întotdeauna doi pantofi de aceeași culoare?" Iată că Ucraina, în Est și în Vest, poartă pantofi de culori diferite.

×