x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Uimitoare

Uimitoare

de Carmen Anghel-Dobre    |    07 Mar 2011   •   17:18

Geniale. Frumoase. Curajoase. Patriote. Iubitoare până la sacrificiu. Femeile române  au uimit Europa, lumea întreagă. De la ţăranca în opinci şi catrinţă până la prinţese şi regine. 

„Poate că pentru fiecare bărbat o singură femeie întruchipează idealul absolut de ­frumuseţe şi odată descoperită devine de neuitat. Bărbatul, favorizat de zei (…).”

Dar nu numai despre frumuseţea femeilor vorbim în Ediţia de Colecţie „Femeile Române” din acest 8 Martie. Povestim despre cutezanţa lor, despre inteligenţa lor superioară, care a dat naştere admiraţiei, dar şi invidiei, despre ­puterea lor de sacrificiu, despre dragostea de ţară. Nu am ezitat să  amintim iubirea fără margini şi curajul de a renunţa la toată lumea pentru graţiile unui bărbat.

Femeia-scriitoare, femeia-regină, femeia-prinţesă, femeia-aviator, femeia-actor, femeia-muză, femeia-ţărancă...    

În povestea noastră, de oriunde ar fi, oricine ar fi, fiecare femeie devine o regină.

Dora D’Istria, Elena Cuza, Regina Maria, Principesa Ileana, Maruca Cantacuzino, ­Regina Elisabeta, Martha Bibescu, Anna de Noaelle, Elena Văcărescu, Elena Lupescu, Ana Davila, Smaranda Brăescu, Lucia Sturdza Bulandra, Hariclea Darclée, Veronica Micle...

Am putea fi acuzaţi că ne-am întors prea mult în timp. Dar citind despre vieţile acestor femei, despre curajul pe care l-au avut să fie altfel decât vremurile în care au trăit, am simţit o puternică mândrie de a fi „române”. Şi am aflat că visul oricărei femei se poate împlini. Chiar dacă talpa sa striveşte colbul din sate sau covorul roşu.

La mulţi ani, femei române!

×
Subiecte în articol: editie de colectie femei romane