x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un om cu suflet mare

Un om cu suflet mare

de Ionel Cadar    |    08 Aug 2011   •   14:48
Un om cu suflet mare

Teodor Farcuta nascut in 1956, pe meleagurile satului Calea Mare, catun Barcuri, comuna Lazareni, jud. Bihor, dintr-o familie saraca dar cu mare credinta in Dumnezeu, a inceput sa lucreze ca sofer la Spitalul de copii Oradea acum 34 de ani. De mai bine de 20 de ani lucreaza tot la aceasi unitate spitaliceasca, tot ca sofer dar pe Ambulanta. - " Mi-a placut din totdeauna sa fiu aproape de oameni,de sufletele lor - spune d-l Farcuta - sa intervin la salvarea de vieti omenesti, fapt pentru care am acceptat sa lucrez pe Ambulanta". Si intradevar d-l Farcuta in cei peste 20 de ani prin natura profesiei pe care o are a contribuit la salvarea multor vieti omenesti, in special copii.

Prin anii 1970-1980, pe vremea comunismului, mai tinarul Farcuta punea la indoiala credinta oamenilor in Dumnezeu. Dupa Revolutia din decembrie 1989 cand libertatea cultelor adevenit o problema reala si cand Teodor Farcuta a constientizat ca dogmele cu sfarsitul lumii nu se adeveresc si ca Biserica este locul de reala intalnire duhovniceasca si de vietuire tainica impreuna cu Hristos si ca Biserica este institutia cu cea mai mare credibilitate in Romania, a hotarat in 2006 sa inceapa demararea unui proiect de construire a unei Biserici ortodacse in satul sau natal Calea Mare. Frumoasa si inaltatoare aceasta initiativa mai cu seama ca a fost luata pe cont propriu.

D-l Farcuta a inceput demersurile in august 2006 pentru obtinerea terenului, pentru obtinerea avizelor de specialitate, a proiectului si a autorizatiei de constructie. Cinci ani s-a zbatut mai mult de unul singur. Multi din administratia si biserica locala i-au fost oponenti. Dar nu s-a lasat, darz, tenace, cu tact si cu ajutor de la Dumnezeu a mers inainte. Pe 25 martie 2011 cand crestinii ortodocsi sarbatoresc Buna Vestire, o veste buna pentru d-l Farcuta: a primit in sfarsit 'Autorizatia de Constructie' a bisericii, autorizatie ce poarta Nr.1/25.03.2011. "Iata- spune d-l Farcuta - dupa 40 de ani de cand am cartit impotriva lui Dumnezeu, punand la indoiala credinta oamenilor in Biserica, dupa 5 ani de lupta cu morile de vant, prin hatisurile birocratiei, am ajuns prin vointa lui Dumnezeu ca pe data de 14 august 2011 sa punem piatra de temelie a noi Biserici ortodocse din satul Calea Mare - catun Barcuri."'Pentru tot ajutorul pe care l-am primit - spune in continuare d-l Farcuta - pentru puterea care am primit-o de a indura si rabda nelegiuiri si umilinte ii multumesc lui Dumnezeu".

Dupa cum invataturile Bisericii ortodocsene invata ca fiecare dintre noi sa avem in timpul vietii un duhovnic, tot asa si d-l Farcuta are un duhovnic in persoana preotului Bocsan Emanuil din Rontau caruia ii aduce multumiri pentru ajutorul primit.

"Cat despre cei care m-au incurcat - spune in incheiere d-l Farcuta - si mi-au pus tot felul de bete-n roate, acestia nu merita nici cea mai mica atentie, ii l-as spre judecata lui Dumnezeu, eu nici macar nu-i urasc".

Omul nostru de suflet Teodor Farcuta invita pe toti crestinii ortodocsi si nunumai, din imprejurimi si din tara, ba chiar din strainatate sa participe pe 14 august 2011 orele 16 la Sfintirea locului pe care se va construi noua Biserica ortodocsa din catunul Barcuri, Sat Calea Mare.

Binecuvanteaza Doamne pe toti cei ce iubesc podoaba Casei Tale!

×