x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un zâmbet pentru liniştirea minţii!

Un zâmbet pentru liniştirea minţii!

de Maria Timuc    |    16 Dec 2010   •   22:07

„Surâsul Interior” este numele unei meditaţii pentru liniştirea minţii şi nu doar atât, predată de un mare maestru thailandez, Mantak Chia! Frumuseţea acestei meditaţii constă în faptul că le surâdem organelor noastre; capului, frunţii, inimii, coloa­nei vertebrale etc. Întregul corp omenesc, de care nu ne sinchisim prea mult dacă nu ne doare ceva, este tra­tat cu „surâs”. Sigur că noi suntem obişnuiţi să le zâmbim oamenilor şi, poate, ni se pare straniu să-i zâmbim capului nostru sau inimii şi să ne aşteptăm că ele înţeleg ceva din toată „nebunia asta”. Ba adesea nu le mai surâdem nici măcar celor din jur sau o facem – şi nu de puţine ori – din pură politeţe. Dar, prin pierderea puterii noastre de a surâde, a zâmbi sau a râde, pierdem consistenţa, frumu­se­ţea şi strălucirea vibraţiei interioare, care se transmite şi organelor noastre. Dacă nu mai zâmbim prea mult, dacă nu ne mai amuză lucrurile des­tul de consistent sau măcar în fiecare zi nu mai găsim un motiv de râs, atunci avem nevoie să-l căutăm cât mai urgent ori să le zâmbim singuri or­ga­nelor noastre. Efectul „surâsului in­terior” este resimţit imediat sub for­ma îmbunătăţirii dispoziţiei mentale şi emoţionale şi chiar sub forma unei stări fizice de bine.

Lucrurile pot fi şi mai interesante pentru noi în clipa în care vom începe să le surâdem „gândurilor noastre negative”, fără a intra într-o stare de meditaţie. În viaţa de zi cu zi, pe stradă, în tramvai, acasă, la televizor sau în momente de stres putem alege să-i surâdem oricărui gând stresant, oricărui gând negativ care ne apare pe ecranul mental. În loc să ne ţinem cu mintea după gândul distructiv, dându-i astfel putere, dar şi realitate, ceea ce creează consecinţe stresante asupra corpului fizic, putem alege

să-i surâdem gândului negativ. Să simţim în interiorul nostru surâsul sau zâmbetul. Să-i zâmbim logicii noastre de zi cu zi. Să simţim în interior un zâmbet în relaţia cu orice raţionament, pasibil să ne inducă stres. Pentru că ceea ce ne stresează cu adevărat nu este atât realitatea, atât ceea ce se întâmplă în mediul exterior, fizic, cât ceea ce se întâmplă în interior. Tocmai de aceea zâmbetul interior poate decongestiona rapid mentalul pus pe harţă, mintea prinsă de gânduri negre, emoţia negativă şi, peste toate, vibraţiile energetice care atrag... către noi situaţii nedorite.

Zâmbetul, surâsul sau râsul au un efect puternic asupra fiinţei noastre şi ne comută automat de la stări lipsite de speranţă sau percepţii distructive către o conştiinţă mai relaxată şi mai îngăduitoare. Puţin umor este ca puţină sare în bucate, îi dă gust vieţii, îi dă savoare şi bunăvoinţă minţii, ceea ce poate debloca până şi cea mai nefericită stare de lucruri fizică sau mentală.

Un zâmbet sincer are puterea fantastică de a se transmite celor din jur. Un zâmbet are puterea fantastică de a ne comuta creierul de la rău la bine, de la tensiune la relaxare, de la sufe­rin­ţă la bucurie. Zâmbindu-le propriilor gânduri, adesea negative, temătoare, pline de îndoială sau de răzvrătire, îi zâmbim existenţei. Îi zâmbim trupului nostru, dar zâmbim şi lumii subtile. Nu ne va fi de mirare dacă, după un exerciţiu de zâmbet în interior, ne vor suna oameni zâmbitori şi binedispuşi ori vom fi atraşi într-un mediu în care zâmbetul interior se va întoarce către noi... sub forma zâmbetelor celorlalţi.

Să mergi pe stradă zâmbind în interior; iată un exerciţiu puternic de iubire de sine şi de conservare a energiei pozitive. Să le zâmbeşti întâmplărilor mai puţin plăcute ale vieţii. Să zâmbeşti atunci când cineva îţi spune ceva ce n-ai vrea să auzi. Să-i zâmbeşti celui care te atacă, facturii umflate care-ţi vine la uşă, să-i zâmbeşti lucrului care-ţi lipseşte momentan înseamnă să accepţi... întâmplările vieţii. Apoi să vezi cu uimire cum ele se echilibrează de la sine. În zâmbet se ascund frumuseţea şi vitalitatea fiinţei, ac­cep­tarea şi dragostea necondi­ţi­o­na­tă pentru tot ce există şi tocmai de aceea zâmbetul, fie în meditaţie, pe stradă, la muncă, în gând sau în vis... poate face minuni. Să zâmbim la acest sfârşit de săptămână, chiar dacă ninge, e frig sau avem o suferinţă. Căci prin zâmbetul de azi vom crea mâine o zi mai bună!

×
Subiecte în articol: editorial