x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Varoufakis vrea să trezească democrația

Varoufakis vrea să trezească democrația

de Dan Constantin    |    12 Feb 2016   •   07:26
Varoufakis vrea să trezească democrația

Yanis Varoufakis a șocat miniștrii de Finanţe din EUROGRUP prin lupta la baionetă pe care a dus-o pentru a obţine sute de miliarde de euro pentru Grecia fără a oferi nicio garanţie. Adulat de concetăţeni, a fost însă sacrificat de premierul Tsipras deoarece Eurogrup a condiţionat continuarea negocierilor de schimbarea lui Varoufakis. Dăduse în vileag Grexit - planul secret pe care îl pregătea ministrul german de Finanţe de scoatere a Atenei din zona euro -, ceea ce în vara agitată din 2015 devenise o problemă mai importantă decât milionul de migranţi care presau Europa.

Experienţa personală a luptei pierdute cu finanţatorii i-a deschis lui Varoufakis poarta spre o nouă dimensiune a confruntării. El încearcă acum o revanșă asupra instituţiilor europene care l-au exclus apelând la mijloacele pe care le pune la dispoziţie cadrul democratic. O lărgire a democraţiei prin participarea mai puternică a cetăţenilor la decizii ar fi esenţa iniţiativei paneuropene DiEM 25 lansate la Berlin de Yanis Varoufakis. El pleacă de la cele cinci crize simultane care apasă Europa – datoriile publice, serviciile bancare, investiţiile insuficiente, migraţia, creșterea sărăciei -, la care există un răspuns eficient din partea sistemului UE, ele fiind pasate spre guvernele naţionale. Manifestul DiEM 25 are propuneri detaliate pentru europenizarea soluţiilor la pachetul de crize, limitând puterile discreţionare ale birocraţiei de la Bruxelles, dar crescând puterile Parlamentului European, care împarte răspunderea cu parlamentele naţionale, consilii regionale, primării, comunităţi. Integrarea europeană pe liniile actuale se dovedește în opinia noii mișcări politice un proiect elitist, antidemocratic, care îndepărtează democraţia efectivă și voinţa populară de actul de decizie.

Varoufakis face apel la universitari, la intelectualitatea de tradiţie social-democrată să se alăture proiectului DiEM 25. Cum va reacţiona sistemul ameninţat conceptual de o ofensivă a democraţiei europene? Apariţia unor noi partide af irmate rapid în Grecia, Spania, Italia susţine ideea înnoirii scenei politice.
 

×