x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vinovat-nevinovat, ANAF te-a executat!

Vinovat-nevinovat, ANAF te-a executat!

de Serban Cionoff    |    11 Oct 2018   •   09:26
Vinovat-nevinovat, ANAF te-a executat!

V-ați închipuit că dacă, acum două săptămâni și un pic, am semnalat, aici, în jurnalul.ro, o situație vecină cu anomalia, cei vizați, adică distinșii diriguitori ai Administrației sectorului a Finanțelor Publice au dat semne că au luat cunoștință și că încearcă rezolvarea ei? Atunci aflați de la mine că v-ați înșelat amarnic! Era vorba, îmi permit să vă amintesc, despre un cetățean, plătitor corect de taxe și impozite, pe care o bancă l-a anunțat prin sms că ANAF-ul sector 1 a trimis somație de poprire pentru o amendă neachitată. Fără, însă, ca vigilenții finanțiști să îl fi anunțat de treaba asta pe „beneficiarul” popririi. De fapt, „o bancă” este puțin spus, fiindcă, după cum s-a văzut după aceea, mesaje prin care se cerea instituirea popririi s-au trimis la mai multe bănci, nu de alta dar era nevoie ca vigilenții fiscului național și local să fie siguri că împricinatul nu are nici-o șansă de scăpare.

Firește, cel vizat a mers direct la sursă, adică la Administrația sectorului 1 a Finanțelor Publice, de unde primit doar informația că este vorba despre o amendă penală din 2009 (!) …și cam atât! Pentru că, de la sfârșitul lui septembrie și până azi, nu s-a reușit deschiderea fișierului spre a se vedea, cu subiect și predicat, despre ce este vorba în propoziție. Aș fi, însă, incorect și față de cititori și față de gazda mea- jurnalul.ro- dacă nu aș spune că ceva noutăți au apărut în acest răstimp, în sensul că două bănci au virat către ANAF amenda (cică!) neachitată. Situație în care împricinatul a făcut încă o potecuță până la locația autorității sectorului 1 spre a-și cere înapoi măcar una dintre cele două popriri. Am scris „măcar una”, fiindcă, deși nici până acum nu s-a putut vedea ce scris negru pe alb în fișierul cu amenda, ANAF-ul a luat banii și, după asta, Dumnezeu cu mila! Asta de vreme ce, deși așa zisa datorie a fost stinsă, titularul de poprire trebuie să mai aștepte 45 de zile de la data depunerii cererii de restituire și numai după aceea va afla dacă își poate lua banii înapoi. Da, dar asta nu îi mulțumește pe cei de la Raiffeisen Bank, unde omul are, și așa, de achitat un împrumut, iar banca vrea să își recapete imediat banii achitați la fisc. Omul nostru fiind, prin urmare, bun de plată încă o dată!

Acestea sunt faptele și nu aș mai avea de adăugat despre faptul că personajul principal al pățaniei este soția mea. Nu de alta dar s-ar prea putea să fiu acuzat că , scriind de-acum două articole despre întâmplare, am comis, Doamne apără și păzește, un trafic de influență. M-am gândit la posibilitatea asta, dar am decis să îmi asum riscul, cu atât mai mult cu cât, în peregrinările de la ANAF la bănci, tur și retur,am constat că nu este vorba despre un accident, despre o excepție, ci despre o regulă de comportament a instituției, care trimite somație de poprire la mai multe bănci, urmând ca cetățeanul să se descurce cum i-o fi norocul după ce a fost executat de mai multe ori.

 Motiv pentru care propun ca, de-acum înainte, deviza campaniei împotriva micilor datornici, bineînțeles, să fie: vinovat- nevinovat, ANAF te-a executat!

                    

     

×