x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Euro 2016 EURO 2016: Portugalia, prima semifinalistă, după 5-3 cu Polonia la lovituri de departajare

EURO 2016: Portugalia, prima semifinalistă, după 5-3 cu Polonia la lovituri de departajare

01 Iul 2016   •   07:15
EURO 2016: Portugalia, prima semifinalistă, după 5-3 cu Polonia la lovituri de departajare

Selecționata de fotbal a Portugaliei s-a calificat în semifinalele EURO 2016, după ce a învins formația Poloniei cu scorul de 5-3 la loviturile de departajare, joi seara, pe Stade Velodrome din Marsilia, scorul fiind egal, 1-1 (1-1, 1-1), la finalul prelungirilor.

Portugalia va juca pentru a patra oară în ultimele cinci semifinale la EURO, având și o finală jucată (2004).

Eroul calificării în penultimul act este portarul Rui Patricio, care a apărat șutul lui Blaszczykowski la loviturile de departajare, iar Ricardo Quaresma a înscris golul decisiv. Robert Lewandowski (2) deschisese scorul pentru Polonia, dar tânărul Renato Sanches (33) a restabilit egalitatea.

Polonia a deschis repede scorul prin golgheterul său Robert Lewandowski (2), care a reușit al doilea cel mai rapid gol din istoria turneelor finale ale Campionatului European. Cedric a fost sărit de o minge, Grosicki l-a depășit în viteză și a centrat, iar atacantul lui Bayern Munchen a marcat de la 10-11 metri primul său gol la EURO 2016, după doar un minut și 40 de secunde.

Portugalia a părut descumpănită câteva minute, iar apoi s-a năpustit spre poarta lui Fabianski, dar fără prea mult succes. Șutul lui Ronaldo a fost blocat, iar reluarea lui Nani a fost modestă (10).

Lusitanii au construit greoi, Renato Sanches a fost lent și previzibil, Cedric nu s-a regăsit, iar polonezii au acționat în voie pe contre, fiind aproape să își mărească avantajul. Milik (15) a șutat pe lângă poartă, Lewandowski (17) a tras din unghi, dar mingea a fost prinsă de Rui Patricio, iar apoi șutul lui Milik a fost blocat de Pepe (22).

Ronaldo s-a aflat de două ori în prim-plan, dar în min. 28 a șutat telefonat și mingea nu i-a pus probleme lui Fabianski, pentru ca două minute mai târziu să fie busculat evident în careu de Pazdan, dar arbitrul nu a acordat penalty-ul cuvenit.

Portugalia a reușit să egaleze (33), cu un șut inspirat al tânărului Renato Sanches de la 18 metri, deviat nefericit de Krychowiak.

Jocul s-a mai calmat apoi, iar lusitanii au mai avut o fază bună, șutul lui Eliseu, fiind deviat periculos de Piszczek pentru propria poartă (4). Polonia a avut câteva raiduri până la finalul reprizei, dar acestea au fost rezolvate de defensiva lusitană.

Polonia a avut prima oportunitate după pauză, când Lewandowski a reluat cu capul (49), dar Rui Patricio a reținut fără probleme.

Portugalia a avut o mare ocazie de gol, Ronaldo reușind o demarcare excelentă (56), dar s-a grăbit și a șutat în plasa laterală. Adrien Silva (60) a avut un șut blocat de Krychowiak, după ce Ronaldo a luftat în careu. Cedric (64) a expediat un trasor de la distanță, dar balonul a ocolit ținta.

De partea cealaltă, Lewandowski a fost prins pe picior greșit de o pasă înapoi în careu a lui Grosicki (68), iar apoi Milik a reluat bine spre poartă centrarea lui Jedrzejczyk (69).

Tot portughezii au fost mai periculoși, dar Fabianski a fost atent la lovitura de cap a lui Fonte (79), pentru ca două minute mai târziu Jedrzejczyk să fie aproape de autogol, după o intercepție a lui Pepe (81). Ronaldo, găsit ideal de Moutinho, a luftat în situație de singur cu portarul (86), ratând șansa de a decide calificarea.

În prelungiri, Ronaldo (92) ratează preluarea în careul mic al polonezilor, irosind o nouă situație bună de gol. Portugalia a continuat să preseze în căutarea golului victoriei, dar Nani (98) a reluat pe lângă poartă cu capul. Polonia a replicat printr-un șut al lui Milik (100), dar pe lângă țintă. Apoi, Nani (103) a tras direct în brațele lui Fabianski.

Polonia a arătat un plus de energie pe final, dar acțiunile sale nu au fost finalizate și meciul a ajuns la loviturile de departajare.

Ronaldo, Renato Sanches, Moutinho, Nani și Quaresma au transformat pentru lusitani, în timp ce pentru Polonia au punctat Lewandowski, Milik și Glik, iar Blaszczykowski a ratat.

Un moment mai puțin plăcut s-a petrecut în minutul 109, când un suporter portughez a pătruns pe teren și a încercat să îl atingă pe Cristiano Ronaldo, dar atacantul s-a eschivat și fanul a fost reținut de forțele de ordine.

Meciul a fost precedat de un moment emoționant în care jucătorii și spectatorii au aplaudat în memoria victimelor atacului terorist de marți de la Istanbul.

Portugalia nu are nicio victorie în 90 de minute la EURO 2016, dar este semifinalistă: au remizat în toate cele trei partide din grupă, 1-1 cu Islanda, 0-0 cu Austria și 3-3 cu Ungaria, au învins Croația cu 1-0, după prelungiri, în optimi, iar în sferturi s-au impus la loviturile de departajare.

În semifinale, pe 6 iulie, Portugalia va juca împotriva câștigătoarei dintre Țara Galilor și Belgia.

Polonia — Portugalia 1-1 (1-1, 1-1), după prelungiri; 3-5 la loviturile de departajare 
Au marcat: Robert Lewandowski (2), respectiv Renato Sanches (33). 
Au executat în ordine loviturile de departajare: Cristiano Ronaldo 0-1 (gol), Robert Lewandowski 1-1 (gol), Renato Sanches 1-2 (gol), Arkadiusz Milik 2-2 (gol), Joao Moutinho 2-3 (gol), Kamil Glik 3-3 (gol), Nani 3-4 (gol), Jakub Blaszczykowski 3-4 (ratare — apără Rui Patricio), Ricardo Quaresma 3-5 (gol). 
Marsilia, Stade Velodrome: 62.940 spectatori 
EURO 2016 — sferturi de finală

Au evoluat echipele:

Polonia: 22. Lukasz Fabianski — 20. Lukasz Piszczek, 15. Kamil Glik, 2. Michal Pazdan, 3. Artur Jedrzejczyk — 16. Jakub Blaszczykowski, 10. Grzegorz Krychowiak, 5. Krzysztof Maczynski (6. Tomasz Jodlowiec, 98), 11. Kamil Grosicki (21. Bartosz Kapustka, 82) — 7. Arkadiusz Milik, 9. Robert Lewandowski (căpitan). Selecționer: Adam Nawalka.

Rezerve neutilizate: 12. Artur Boruc, 1. Wojciech Szczesny — 4. Thiago Cionek, 18. Bartosz Salamon, 14. Jakub Wawrzyniak, 8. Karol Linetty, 17. Slawomir Peszko, 23. Filip Starzynski, 19. Piotr Zielinski, 13. Mariusz Stepinski.

Portugalia: 1. Rui Patricio — 21. Cédric Soares, 3. Pepe, 4. José Fonte, 19. Eliseu — 14. William Carvalho (13. Danilo Pereira, 96) — 16. Renato Sanches, 23. Adrien Silva (8. Joao Moutinho, 73), 10. Joao Mario (20. Ricardo Quaresma, 80) — 17. Nani, 7. Cristiano Ronaldo (căpitan). Selecționer: Fernando Santos.

Rezerve neutilizate: 22. Eduardo, 12. Anthony Lopes — 2. Bruno Alves, 6. Ricardo Carvalho, 5. Raphael Guerreiro, 15. André Gomes, 18. Rafa Silva, 11. Vieirinha, 9. Éder.

Arbitru: Felix Brych; arbitri asistenți: Mark Borsch, Stefan Lupp; arbitri asistenți: Bastian Dankert, Marco Fritz (toți din Germania); arbitru de rezervă: Milorad Mazic (Serbia)

Delegat UEFA: Roland Ospelt (Liechtenstein)

Cartonașe galbene: Jedrzejczyk (42), Glik (66), Adrien Silva (70), Kapustka (89), William Carvalho (90+2).

AGERPRES

×