x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun GRECIA / Stare de şoc în urma cutremurului

GRECIA / Stare de şoc în urma cutremurului

de Ovidiu Ciutescu    |    09 Iun 2008   •   00:00
GRECIA / Stare de şoc în urma cutremurului

11:47 Cutremurul de 6,5 grade pe scara Richter, produs în peninsula Peloponeză, a provocat moartea a două persoane şi rănirea altor 125. În urma cutremurului, sute de locuinţe au fost distruse sau avariate, au anunţat autorităţile elene. Printre răniţi nu a fost înregistrat niciun cetăţean străin şi că hotelurile nu au fost avariate. Locuitorii din zonă, speriaţi, au ieşit în stradă, iar unii au sărit de la balcoane.

Cutremurul de 6,5 grade pe scara Richter, produs în peninsula Peloponeză, a provocat moartea a două persoane şi rănirea altor 125. În urma cutremurului, sute de locuinţe au fost distruse sau avariate, au anunţat autorităţile elene. Printre răniţi nu a fost înregistrat niciun cetăţean străin şi că hotelurile nu au fost avariate. Locuitorii din zonă, speriaţi, au ieşit în stradă, iar unii au sărit de la balcoane.

DEZASTRU. Cutremurul s-a produs în jurul orei locale şi a Romîniei 15.25, la 54 de kilometri sud de portul Patras, situat în vestul ţării. Satul Kato Achaia, din apropiere de epicentru, pare să fi fost cel mai afectat de cutremurul care s-a resimţit pînă în Italia. Cadavrul unui bărbat a fost găsit sub un zid prăbuşit, iar o femeie în vîrstă de 80 de ani, dintr-un sat din apropiere, a decedat la spital, în urma unui stop cardiac, după ce fusese rănită. Aproximativ şase case vechi, de la intrarea în sat, s-au prăbuşit în urma seismului, iar o biserică a fost vizibil avariată. Mulţi locuitori din regiune au petrecut noaptea afară sau în maşini, pentru că au fost prea speriaţi să se întoarcă în locuinţe, în condiţiile în care s-au înregistrat numeroase replici ale cutremurului. "Toată lumea este afară, în pieţele din sat, iar pompierii şi serviciile de intervenţie în caz de urgenţă se află peste tot", a declarat Yiorgos Karahalis, un fotoreporter aflat în zona de dezastru. Posturile elene de televiziune au difuzat imagini cu localnici care căutau printre dărîmături, încercînd că-şi recupereze diverse lucruri, în timp ce alţii rătăceau pe străzi speriaţi. "Am fost atît de speriat. Nu am mai simţit niciodată aşa ceva. Am ieşit repede pe stradă, iar din clădiri cădeau bucăţi ", a declarat telefonic Vassilis Lambropoulos, un student din Patras. Cel puţin patru persoane, printre care o fetiţă în vîrstă de nouă ani, care au fost prinse sub dărmîturi, au fost salvate la scurt timp după cutremur, au afirmat surse oficiale. Majoritatea celor internaţi prezintă zgîrieturi şi vănătăi, dar nu au răni grave, au declarat autorităţile. "Gîndurile mele sunt alături de concentăţenii mei care suferă", a declarat premierul elen Costas Karamanlis, care şi-a întrerupt o călătorie la Viena din cauza cutremurului.

ÎNDEMN LA CALM. Aproximativ 50 de locuinţe au fost distruse, iar 160 avariate, potrivit poliţiei. Armata urma să trimită 300 de corturi în zonă, pentru cei aproximativ 240 de localnici ale căror case au fost declarate nesigure. Autostrada Atena-Patras a fost blocată pentru scurt timp, în urma unei alunecări de teren declanşate de cutremur, iar principalul turn de control al unei baze aeriene din oraşul Andravida, situat în apropiere, a fost avariat."Vor exista, cu siguranţă, şi alte replici, dar oamenii nu trebuie să intre în panică şi trebuie să asculte autorităţile locale", a declarat directorul Institutului de Geodinamică din Atena, Gherassimos Papadopoulos. Seismul a fost resimţit şi la Atena, unde 143 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un cutremur din 1999, cu magnitudinea de 5.9 grade pe scara Richter. Grecia este afectată în mod curent de seisme, dar majoritatea nu provoacă pagube grave.

×
Subiecte în articol: magazin urmă