x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Magazin - Si eiau fost vampiri

Magazin - Si eiau fost vampiri

de Raluca Grintescu    |    03 Noi 2006   •   00:00
Magazin - Si eiau fost vampiri

De-a lungul vremii, multi actori celebri au fost in pielea lui Dracula

De-a lungul vremii, multi actori celebri au fost in pielea lui Dracula

"Taticul" vampirilor si totodata primul strigoi din istoria cinematografiei horror a fost actorul german Max Schreck in filmul lui F.W. Murnau, "Nosferatu: A Symphony of Horror" (1922). Initial, Murnau a sperat sa realizeze o adaptare dupa romanul lui Bram Stocker, "Dracula", insa sotia lui Stocker nu a fost de acord, asa ca regizorul i-a schimbat numele lui Dracula in Contele Orlock. Dupa ce filmul a iesit pe piata, vaduva Stocker l-a dat in judecata, iar studioul lui Murnau a dat faliment. Pelicula a fost relansata in 1972.

ABORDARI. Desi unii critici au sustinut ca este o versiune proasta a romanului lui Stocker, filmul lui Todd Browning, "Dracula" (1931), a fost piatra de temelie pentru puzderia de filme cu vampiri care i-a urmat. Dupa ce l-a interpretat pe Contele Dracula, Bela Lugosi a avut numai roluri similare, de oameni de stiinta nebuni sau de vampiri, fapt pentru care Bela a ramas intiparit in constiinta colectiva ca insusi Dracula. Lugosi a fost personificarea Contelui Dracula in perioada de inceput a cinematografiei. Generatiile de mai tarziu s-au familiarizat mai degraba cu actorul britanic Christopher Lee in rolul contelui-vampir.

Lee a fost unul dintre cei mai buni "vampiri" ai cinematografiei, incepand cu filmul "The Horror of Dracula" (1958). El este considerat totodata si cel mai bun actor de filme horror, interpretandu-l pe Dracula de foarte multe ori, indeosebi in thrillerele europene precum "Scars of Dracula", "El Conde Dracula" sau "Taste The Blood Of Dracula", toate aparute in 1970.

Actorul ungur Bella Lugosi a ramas in istoria cinematografiei horror ca Dracula tuturor timpurilor

MAI ALTFEL. Pana in anii ’70, filmele de groaza aveau bugete mici, cu unele exceptii.
Succesul peliculelor "The Exorcist" (1973), precum si a altor filme cu bugete colosale a dus la reinventarea unui alt tip de vampiri: George Hamilton in "Love At First Bite" (1979), Catherine Deneuve in "The Hunger" (1980), Lauren Hutton in "Once Bitten" (1985), Nicholas Cage in "Vampire’s Kiss" (1989), Adam Ant, fermecatorul vampir din "Love Bites" (1993), Gary Oldman in filmul regizat de Coppola, "Bram Stocker’s Dracula" (1992), Paul Reubens si Sarah Michelle Gellar in "Buffy, spaima vampirilor" (1992), tanarul vampir Kiefer Sutherland in "The Lost Boys", Tom Cruise si Brad Pitt in "Interviu cu un vampir" (1994) sau Willem Defoe in "Shadow Of The Vampir" (2000). Mai apoi, au aparut vampirii "viitorului" precum Blade (Wesley Snipes), "Regina Blestematilor" (2002) cu cantareata Aaliyah in rolul principal sau Selena, vanatoare de vampiri, interpretata de Kate Beckinsale in filmul de actiune "Underworld" (2003).
×
Subiecte în articol: dracula vampiri